Nieuws/Financieel
448675
Financieel

Boeing onderuit na winstalarm

CHICAGO (AFN) - Boeing is op Wall Street 7 procent lager geopend. De vliegtuigbouwer heeft afgelopen jaar een recordaantal commerciële toestellen afgeleverd, maar desondanks 5 procent minder winst gemaakt. Ook de omzet- en winstprognoses stelden beleggers teleur.

Het bedrijf moest in het laatste kwartaal een last van ruim een half miljard dollar in de boeken opnemen, als gevolg van een verlaging van het productietempo voor de Boeing 747.

De winst zakte daardoor in het vierde kwartaal met bijna een derde tot 1 miljard dollar, op een omzet die met 4 procent daalde naar 23,6 miljard dollar. Over heel 2015 resteerde onder de streep een bedrag van 5,2 miljard dollar. De opbrengsten liepen met 6 procent op tot een recordniveau van 96,1 miljard dollar.

Boeing gaat er niet vanuit dat het omzetrecord dit jaar nog scherper wordt gesteld. Het bedrijf rekent op 93 tot 95 miljard dollar aan opbrengsten, minder dan analisten gemiddeld voorspelden. Ook de winstprognose die de onderneming woensdag gaf is lager dan verwacht.