Nieuws/Financieel
448677
Financieel

'Fed moet voet van de rem halen’

Met het vooruitzicht op een aanhoudende stagnatie van de wereldeconomie en de onmacht van centrale banken buiten Amerika om het tij te keren is het noodzakelijk dat de Federal Reserve de koers van een verkrapping van het monetaire beleid verlegd.  Dat stelt Nick Clay, strateeg bij Newton, een onderdeel van BNY Mellon.

De Fed kwam eind jaar voor het eerste in jaren weer in actie met een eerste rentestap met het oog op goede gang van zaken in de Amerikaanse economie. Economen houden er rekening mee dat dit jaar minstens twee extra renteverhogingen in het verschiet liggen.

Volgens Clay moet Fed-president Yellen de voet van de rem gaan halen doordat naar zijn mening de wereldeconomie zich technisch gezien in een recessie bevindt. Ook wijst hij er op dat China waarschijnlijk niet in staat zal zijn om net als in 2009 een grootschalig verruimingsprogramma op te tuigen om de economie aan te zwengelen.

Een andere bron van zorg is de schuldenlast bij bedrijven in opkomende landen die voorheen bij de bank konden aankloppen voor een herstructurering, maar tegenwoordig geconfronteerd worden met een uitstroom van beleggers na een uitstel van betaling, stelt Clay.

De Newton-strateeg gaat er verder van uit dat de dollar zijn kracht zal behouden, zelfs als de Fed de gekozen koers moet bijstellen. „Nog altijd wordt de Amerikaanse munt gezien als een veilige haven in onrustige tijden."

Vanavond maakt de Fed het rentebesluit bekend. Het belangrijkste rentetarief blijft naar verwachting gehandhaafd tussen de 0,25-0,5%.