448766
Financieel

Hogere olieprijzen helpen Wall Street vooruit

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York toonden dinsdag herstel van de verliezen een dag eerder, geholpen door de flink hogere olieprijzen. Verder verwerkten beleggers op Wall Street een grote hoeveelheid bedrijfsnieuws en macro-economische gegevens.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot 1,8 procent hoger op 16.167,23 punten. De brede S&P 500 steeg 1,4 procent tot 1903,63 punten en de technologiebeurs Nasdaq klom 1,1 procent tot 4567,67 punten.

De prijs van een vat Amerikaanse olie won 3 procent tot 31,25 dollar en Brent werd 3,6 procent duurder op 31,59 dollar. Naar verluidt zijn Rusland en Saudi-Arabië bereid te praten over een verlaging van de olieproductie om de prijzen te stutten. De olieconcerns ExxonMobil en Chevron tekenden koerswinsten op tot 4 procent.

DuPont

Farmaceut Johnson & Johnson (plus 5 procent) boekte in het vierde kwartaal iets minder omzet dan een jaar eerder, maar wist zijn winst met 27,5 procent op te schroeven ondanks een duurdere dollar. Ook Unilever-rivaal Procter & Gamble (plus 2,6 procent) kampte met de waardestijging van de Amerikaanse munt, maar wist een vergelijkbare omzetgroei van 2 procent te realiseren.

De winstverwachting van chemiereus DuPont voor het huidige boekjaar viel lager uit dan analisten hadden voorzien, terwijl de kwartaalcijfers wat beter waren dan verwacht. DuPont steeg 0,9 procent. Het industriële concern 3M ging meer dan 5 procent omhoog, dankzij een hoger dan verwachte kwartaalwinst.

Apple

Verzekeraar American International Group (AIG) maakte bekend in de komende twee jaar 25 miljard dollar uit te keren aan aandeelhouders. Het aandeel klom 1 procent. Defensieconcern Lockheed Martin verloor 0,5 procent, na aankondiging van de afsplitsing van zijn divisie die IT-diensten aan de overheid levert.

Na het slot publiceren technologiegigant Apple en telecomconcern AT&T nog hun resultaten.

Euro

Beleggers kregen daarnaast meevallende cijfers gepresenteerd over het Amerikaanse consumentenvertrouwen en de huizenprijzen in de Verenigde Staten. Wel groeide de dienstensector in de VS deze maand wat minder sterk dan een maand eerder.

De euro was 1,0852 dollar waard, tegen 1,0844 dollar bij het slot in Europa