Nieuws/Financieel
448810
Financieel

STMicroelectronics schrapt 1400 banen

GENEVE (AFN) - STMicroelectronics gaat tot 1400 banen schrappen en stopt met de productie van chips voor zogeheten set-top boxes. Het Frans-Italiaanse bedrijf gaf woensdag ook aan een verdere omzetdaling te verwachten. Het merendeel van de banenreductie betreft activiteiten in Frankrijk, de VS en Azië.

De grootste chipfabrikant van Europa schroefde zijn chipproductie voor de kastjes waarmee onder meer digitale zenders ontvangen kunnen worden de afgelopen twee jaar al steeds verder terug. Het verlieslatende onderdeel telt 600 werknemers, waarvoor een andere functie binnen het bedrijf gezocht zal worden.

STMicroelectronics verwacht per saldo neutrale financiële gevolgen. Het bedrijf gaat uit van herstructureringskosten van circa 170 miljoen dollar en een uiteindelijke besparing van dezelfde orde door het sluiten van het onderdeel.

De omzet daalde in het vierde kwartaal van 2015 tot 1,7 miljard dollar, van ruim 1,8 miljard dollar een jaar eerder. Voor het eerste kwartaal van dit jaar gaat het bedrijf uit van een daling van circa 3 procent. De nettowinst verdampte grotendeels, van 43 miljoen dollar tot 2 miljoen dollar.