Nieuws/Financieel
448823
Financieel

Miljardenvoorzieningen drukken winst RBS

EDINBURGH (AFN) - Een reeks voorzieningen en afschrijvingen ter waarde van in totaal 3,6 miljard pond (4,7 miljard euro) drukken het resultaat van Royal Bank of Scotland (RBS) over het vierde kwartaal van 2015. Daarvoor waarschuwde de Britse bank woensdag in een tussentijds handelsbericht. De kwartaal- en jaarcijfers worden op 26 februari gepubliceerd.

De grootste last betreft een pensioenvoorziening van 1,6 miljard pond. Daarnaast zet RBS 1,5 miljard pond opzij voor de kosten van lopende rechtszaken in de Verenigde Staten in verband met de handel in herverpakte en gebundelde woninghypotheken. Een schikking met klanten in eigen land die ten onrechte een betalingsverzekering aangesmeerd kregen op hun hypotheek, kost nog eens een half miljard pond.

ABN AMRO

,,Ik ben vastbesloten om de problemen uit het verleden achter ons te laten en ervoor te zorgen dat RBS een sterkere, veiligere bank is'', zei topman Ross McEwan in een toelichting. Naast de al genoemde kwesties kreeg RBS de laatste jaren te maken met boetes voor onder meer de manipulatie van rentetarieven en wisselkoersen.

RBS is nog altijd voor bijna driekwart in staatshanden. De Britse overheid moest de bank tijdens de kredietcrisis in 2008 met een investering van tientallen miljarden ponden overeind houden. Vlak voor de crisis losbarstte had RBS het grootste deel van de internationale zakelijke tak van ABN AMRO overgenomen. Ook daar trof de bank nogal wat lijken in de kast aan.