448827
Financieel

Markten herpakken zich, de Fed is nu aan zet

We kunnen maar 1 conclusie trekken deze maand of van de start van 2016 en dat is de enorma volatiliteit die er heerst. De markten bewegen fors op en neer en per saldo staat alles op verlies. Bij de AEX valt dat nog enigzins mee aangezien de index rond de 420 punten staat maar bij de DAX en op Wall Street zijn de verliezen toch wat groter. Tot en met vorige week zag het er wel heel wat slechter uit maar na dat de ECB aangaf dat er meer geld de markt op zou komen wanneer dat nodig zou zijn herstelden de beurzen zich. Ook in Japan kwamen er via de Centrale Bank positieve berichten zodat er ook daar herstel kwam na enkele weken met forse dalingen.

Vanavond zal ieder in spanning wachten op de woorden van de FED waar er iets zal worden vermeld over de rente en wie weet meer dan dat. Het wordt met de dag duidelijker dat ook de VS tegen de komst van een nieuwe recessie zal moeten vechten de komende tijd.

Kijken we naar de bedrijfscijfers dan vallen die over het algemeen mee, veel cijfers die tot nu toe werden gepresenteert overtreffen de verwachtingen. Gisteren bijvoorbeeld was er Philips, maar op Wall Street deden ook Apple en 3M het beter dan verwacht. Op een koersreactie van Apple moeten we nog wachten tot vanmiddag maar nabeurs zag ik geen forse terugval van het aandeel.

Beweeglijkheid domineert

Volatiliteit zet dit jaar de toon, en die kan nog volop aanhouden ook de komende maanden. Het is dan ook behoorlijk lastig om de markt te voorspellen op de wat langere termijn, beheerders moeten rekening blijven houden met enorme uitslagen zowel in de positieve als in de negatieve zin.

Vergelijken met 2008-2009 kunnen we deze fase nog niet, de uitslagen zijn wel behoorlijk maar zeker nog niet vergelijkbaar met toen. Nu is het zo dat we vergelijkbare bewegingen van 2-3% zowel omlaag als omhoog krijgen. De bewegingen omlaag winnen het voorlopig wel van deze die omhoog gericht zijn want anders stond de markt na deze maand niet iets lager dan op oudejaarsdag.

Maar zoals ik al aangaf valt het mee, we zullen zien wat de FED brengt vanavond en wat het vervolg tot vrijdag wordt. Dan kunnen we de rekening maken en zien op welke stand de maand januari afsluit. We kunnen indien het vanavond een beetje meezit nog dicht in de buurt van 31 december uitkomen. Zo niet dan kan de markt ook de bodems van deze maand nog gaan opzoeken.

Afwachten

Kortom nu even rustig afwachten en waar dat kan gebruik maken van de volatiliteit. Zo kan men in ieder geval goed blijven scoren bij deze zeer moeilijke marktomstandigheden. Dat doen wij in ieder geval wel met trading, de maand januari was een topper bij al onze adviesdiensten. Het komt omdat we ook de short kant meepakken, ofwel profiteren van een daling met boosters of turbo's.

Technisch Blok:

De technische conditie van de meeste beurzen blijft zwak na de tikken die er werden uitgedeeld de afgelopen weken. Zo ontstaan er nu wel wat bandbreedte, de AEX tussen de 395 en de 425 punten, de DAX tussen de 9350 en 10.000 punten.

Steun voor de AEX nu de 417 en de 410, daaronder de 407 en de 402. Weerstand nu de 423-425 met daarboven de 428-430 zone. Bij de DAX weerstand rond de 9850 en de 10.000 punten, steun nu de 9750 en de 9650 met daaronder de 9500 punten. Zoals ik hierboven al aangaf blijft de volatiliteit enorm en kunnen alle genoemde getallen snel worden bereikt.

 

Bij de S&P 500 zien we steun rond de 1865-1870 punten, later de 1820-1825 zone. Weerstand nu de 1900-1905 met daarboven de 1940-1945 punten. Pas onder de 1820 ziet het er behoorlijk slecht uit, er is dus nog wat ruimte na de opleving van de afgelopen dagen. De Dow Jones kan steun vinden rond de 16.000 punten, daaronder wacht de 15.750 en de 15.500 punten. Weerstand nu de 16.250 en de 16.500 met daarboven de 16.750 punten. Nogmaals, in deze markt kan het allemaal snel gaan, ook op Wall Street.

 

Zie ook de grafieken van de AEX, de DAX, en de Dow Jones.

 

 

Trading ofwel adviesdiensten:

We doen niet zomaar wat in deze markt maar met de 4 goeie keuzes gericht op dalende koersen die we deze maand hebben gemaakt bereiken we toch hele mooie scores. Deze kunt u tot in detail inzoen op onze website. Dit jaar, ofwel deze maand pakken onze leden dus een stevige winst., Meedoen kan nu tot 1 april vanaf €39.

 

Inschrijven kan via de link http://www.usmarkets.nl/tradershop waar u per adviesdienst een totaal overzicht kunt zien.

 

Euro-dollar:

De euro kan nog altijd zijn steun vasthouden in de buurt van de 1,08 dollar, weerstand aan de bovenkant blijft de 1,10 met daar net boven de 1,105 dollar. Onze munt beweegt daar nu al tussen sinds begin december. Vanavond komt de FED na de vergadering met een statement over de rente en de markt denkt dat de FED de rente niet verder zal verhogen op de korte termijn. In dat geval zou de euro weer de bovenkant op kunnen gaan zoeken, de zone 1,10-1,105 dollar. Mocht er bij de FED iets naar buiten komen dat men bij verder verslechterende omstandigeheden mogelijk weer naar QE (4) zal grijpen dan kan het anders lopen. In dat geval zou de euro met geweld door die weerstand 1,105 dollar kunnen breken maar laten we nog maar niet op de zaken vooruitlopen.

 

Brent olie:

De olie kende gisteren een stevige opleving die voor een groot deel werd ingeleverd tegen het slot, wel blijft zowel de Brent als de WTI boven de 31 dollar. Een periode van herstel krijgen we nu en de bewegingen kunnen fors blijven uiteraard hetgeen we ook merken. Vorige week stond de Brent nog rond de 27 dollar, voorlopig een bodem en dus steun. Weerstand nu eerst de 33 dollar met daarboven de 36 dollar als mogelijk doel. Procentueel gaat het hard nu bij de olie, bewegingen intraday van 10% zullen we denk ik blijven zien. Het is ook wachten op de OPEC die een vergadering krijgt en waar men het ongetwijfeld zal hebben over het terugbrengen van het aantal vaten per dag. Dat kan de olie later deze week een richting doen kiezen, vanmiddag krijgen we rond 16:30 ook nog de voorraden uit de VS door zoals elke week.

 

Guy Boscart

Market Timer & Technisch Analist

 

Oprichter en eigenaar van de beurswebsite www.usmarktes.nl