Nieuws/Financieel
448888
Financieel

Gilde zet overname TenCate door

Amsterdam - De groep investeerders rond Gilde zet de zo moeizaam verlopen overname van kunstvezelproducent toch door. Dat heeft het private equity-bedrijf dinsdagavond zelf bekendgemaakt.

Gilde valt daarmee niet in een gespreid bedje. De investeerders hebben na een eerdere verhoging van het bod naar €26 per aandeel slechts 85,8% van de stukken in handen gekregen. Dat is minder dan de 95% die nodig is om directe zeggenschap over het bedrijf te verwerven. Resterende stukken mogen nog tot en met 9 februari worden aangemeld.

Controle

Uit onderzoek van deze krant blijkt echter dat de nog resterende minderheidsaandeelhouders, waarvan Kempen Oranje Participaties met 5,5% de grootste is, zich beschermd weten door stevige toezeggingen die de raad van commissarissen deed op de zo tumultueus verlopen aandeelhoudersvergadering van 7 december.

Zo krijgen twee nog te benoemen nieuwe commissarissen na de overdacht van TenCate aan Gilde de opdracht om te voorkomen dat de investeerders alsnog volledige controle krijgen over de activiteiten van het bedrijf door middel van een zogenoemde activa/passiva-transactie.

Vetorecht

Hoe hard deze toezegging uiteindelijk is, moet nog blijken. Maar de kandidaat-commissarissen (onder wie Jan Albers, die naam maakte als topman van het door Gilde van de beurs gehaalde textielbedrijf Gamma Holding) krijgen straks vetorecht om de belangen van minderheidsaandeelhouders te beschermen.

Volgens ingewijden is dat de hoofdreden dat het Kempen-fonds zijn stukken niet zal aanmelden.