Nieuws/Financieel
448898
Financieel

Christie’s ziet verkoop dalen

Amsterdam - Veilinghuis Christie’s heeft vorig jaar de verkoopomzet zien dalen, ondanks dat er enkele topstukken voor hoge bedragen onder de hamer gingen.

Het bedrijf rapporteerde een omzet van £4,8 miljard, een daling van 5% ten opzichte van het voorgaande jaar. Daarmee komt een reeks van vier jaar van stijgende verkopen tot een eind. Een winst- of verliescijfer geeft het concern niet. Wel liet het bedrijf weten dat 30% van de kopers voor de eerste keer aankopen deden via Christie's.

De verkopen van werken in hedendaagse kunst, oude meesters, 19e eeuwse kunst en Russische kunst daalden allemaal. Wel wist Christie’s in november het werk Nu couché van Amedeo Modigliani te verkopen voor $170,4 miljoen. Medio mei ging het schilderij Les femmes d’Alger (Version O) weg voor $179,4 miljoen.

De verkoopdaling bij Christie’s duidt op een voorlopig keerpunt in de kunstmarkt, analyseren analisten tegenover persbureau Bloomberg. Zij wijzen erop dat de superrijken der aarde onzeker zijn door kelderende olieprijzen en bibberende beurzen, en daarom weinig trek hebben om geld uit te geven aan kunst.