Nieuws/Financieel
448922
Financieel

Rekenmeester China weg na aanval op Soros

Amsterdam - De ’financiële krokodil’ George Soros kreeg het Britse pond er misschien onder. En won in de Aziatische valutacrisis. Maar China krijgt hij er niet onder.

,,De oorlog verklaren aan China? Ha ha’. Een artikel met die kop en verwijzing naar de krokodil en speculant George Soros heeft in China voor groot tumult gezorgd. Het schot voor de boeg kwam van Wang Baoan, het hoofd van het Chinese CBS. Hij meent dat Soros verantwoordelijk is voor de grote volatiliteit in de toch al instabiele financiële markten.

Uit ambt

Binnen een paar uur na de waarschuwing in de kolommen van de China Daily in een ingezonden brief aan het adres van George Soros werd het hoofd van het Chinese datavorsers opgepakt. Het hoofd van de rekenmeesters werd verweten een zware inbreuk op regels te hebben gepleegd.

De Hongaars-Amerikaans zakenman George Soros, die goed is voor $22 miljard aan vermogen, slaagde er in 1992 met miljarden te speculeren tegen het overgewaardeerde Britse pond. De centrale bank moest daarop de wisselkoers laten varen, waarop Soros $1 miljard verdiende.

Soros gehaat

Ook in de Aziatische valutacrisis sloeg hij wederom met zijn enorme macht toe in de markt. Maleisië verweet hem het hele land ten gronde te richten met zijn speculaties. Soros bevestigde onlangs tegen meerdere Aziatische munten te speculeren, omdat ze overgewaardeerd zijn.

Vorig jaar verdween er $1 biljoen kapitaal uit het land nadat de Chinese centrale bank de yuan tot twee keer toe devalueerde in een poging de economie te laten aansterken.

’Voldoende reserves’

,,Roekeloos speculeren en fors shorten zal leiden tot hogere transactieskosten en mogelijk zware consequenties”, waarschuwde de Chinese overheid al in het weekend. Daar werd aan toegevoegd dat China voldoende buffers heeft om deze tegenvallers op te vangen.

Soros is het daar mee eens. In een interview met Chinese media: ,,China kan dit aan. Het heeft reserves ter grootte van $3 biljoen.”