Nieuws/Financieel
448926
Financieel

Kwartaalrecordreeks Apple in gevaar

AMSTERDAM - Apple heeft over het vorige kwartaal minder iPhones verkocht dan verwacht, stellen analisten, die zich baserend op signalen van leveranciers van minder afgeleverde smartphones. De winst en omzet liggen desondanks iets boven verwachtingen.

Apple’s eerste kwartaal zou volgens analisten een omzet van $18,22 miljard winst tonen, bij een omzet van $76,67 miljard.

Als dit dinsdagavond nabeurs wordt gemeld, dan is dit de grootste kwartaalwinst ooit van een Amerikaans bedrijf. Apple koerste rond zes uur met 1,1% winst.

Apple is het grootste bedrijf wereldwijd naar marktwaarde, maar het aandeel verloor 23% sinds de zomer van 2015, zijn vorige piek.

 

 

De geschatte kwartaalwinst is in lijn met eerdere schattingen van Apple zelf, de omzet is licht hoger dan een jaar geleden, aldus dataonderzoeker Thomson Reuters, die analisten peilde.

Hogere winst

De winst per aandeel gaat volgens die inschattingen naar $3,23 per aandeel. Dat was in dezelfde periode vorig jaar $3,06 per aandeel.

 

Analisten zullen vooral vooruit kijken naar het volgende kwartaal, en signalen van Apple-topman Tim Cook over de rest van het jaar. Hetzelfde kwartaal vorig jaar was opnieuw een record, dankzij de nieuwe modellen.

Waarschijnlijk komt daar de eerste vertraging in verkopen op tafel, gedreven door de sterke dollar en de afvlakking in Azië.

Afname China

Cruciaal is de Chinese markt, waar smartphoneverkopen zijn afgeremd. Volgens marktonderzoeker IDC is vorig jaar 1,2% minder verkocht op de hele smartphonemarkt.

Sinds de iPhone in 2007 breed in de verkoop ging, heeft het Apple-product elk jaar records gebroken. De iPhone was in het vorige kwartaal goed voor 63% van de omzet van Apple.

 

De nieuwe updates van de iPhone6S zijn echter minder spectaculair dan gedacht. De iPhone7 zal waarschijnlijk in het tweede deel van het jaar worden aangekondigd.

Dinsdag nabeurs in de Verenigde Staten komt er zekerheid over de werkelijke kracht van Apple. In de kwartaalcijfers domineren ondanks de komst van de iWatch, Apple Music en de nieuwe Apple TV-box nog altijd de iPhones. De markt wacht ook op de eerste contouren van de Apple Car, de zelfrijdende auto.

Miljoenen smartphones

Fortune peilde ook analisten die Apple volgen op de beurs; hun conclusie is dat het concern over de laatste maanden 76,5 miljoen iPhones heeft verkocht, tegen 74,5 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder.

Volgens de Nikkei Asian Review, zich baserend op bronnen bij leveranciers, heeft Apple echter voor het laatste kwartaal 30% minder nieuwere modellen, de iPhones 6S en iPhones 6SPlus ingeslagen.

De futures voor het aandeel Apple stonden dinsdag lager.

Al het relevante financiële nieuws elke ochtend gratis in je mailbox? Meld je hier aan.