Nieuws/Financieel
448928
Financieel

Stralend Philips zet AEX op groen

Op een zwak begonnen Damrak kregen de kopers dinsdag uiteindelijk ruimschoots de overhand. De goed ontvangen resultaten van Philips gaven de AEX een steun in de rug. Het snelle herstel  van de olieprijzen droeg evneens een positief steentje bij.  ArcelorMittal en Delta Lloyd zaten bij de hoofdfondsen ook in de lift.

De AEX-index einigde 0,9% hoger op 421,97 punten, na aan het begin van de handelsdag zelfs tot 410 punten te zijn teruggezakt. De AMX kreeg er 0,6% bij op 658,53 punten.

Elders in Europa was de stemming ook opgewekt. Parijs en Frankfurt konden 1,2% en 1% bijschrijven.

Philip Marey, econoom bij Rabobank, schrijft de schommelende koersen toe aan de aanhoudende bewegelijkheid van de olieprijzen die aanvankelijk de weg omlaag sloegen, maar al snel weer een herstel lieten zien tot . "Aan de ene kant is er nog steeds onzekerheid over de mate van afzwakking van de vraag naar olie en anderzijds wegen de grondstoffenaandelen zwaar op het sentiment."

Beleggers keken daarnaast al uit naar de uitkomsten van de rentevergadering in Amerika, waar morgenavond het rentebesluit naar buiten komt. Marey verwacht dat de Federal Reserve het kruit droog zal houden na de rentestap in december, maar in een statement niet al te negatief zal klinken over de economische ontwikkelingen in de VS. "In de industrie en mijnbouw gaat het minder, terwijl de dienstensector en in de huizenmarkt vooralsnog goed blijven draaien. De Fed zal voorlopig alle opties willen openhouden over het tempo van de renteverhogingen later dit jaar. Wij voorzien op z'n vroegst pas in juni een nieuwe rentestap."  Wal Street kwam voortvarend uit de startblokken gesteund door gunstig nieuws over de Amerikaanse huizenmarkt.

De Rabo-econoom gaat er van uit dat het beursklimaat naast de onrust op de oliemarkten ook beheerst zal blijven door de vraag hoe de economische situatie in China zich ontwikkelt. "De vrees voor een harde landing blijft als een zwaard van Damocles boven de aandelenmarkten hangen. Ook is het nog onduidelijkheid in hoeverre de minder gang van zaken in China is terug te zien in de economische cijfers van de eurozone en Amerika."   

Bij de Nederlandse hoofdfondsen blonk Philips uit met een koerssprong van 6,1% in reactie op zijn kwartaalcijfers. Zowel het bedrijfsresultaat als de orderontvangst bij medische systemen viel beleggers mee. Delta Lloyd had ook een goede dag met een plus van 6,5%. ArcelorMittal koerste dankzij een sterk eindesprint naar de koppositie. Het staalaandeel schoot 7,2% omhoog.

Shell viel eveneens in de smaak en ging 2,5% vooruit met dank aan de aantrekkende olieprijzen. Woensdag spreken de aandeelhouders zich uit over de voorgenomen overname van BG Group. Schutte gaat er van uit dat de deal gewoon doorgaat doordat er geen partijen zijn met een groot belang die van plan zijn om de inlijving van BG tegen te houden.

Randstad belandde in de achterhoede met een min van 0,7% in de achterhoede , in reactie op tegenvallende groeicijfers van de Nederlandse uitzendmarkt. Hekkensluiter Gemalto gleed 2,8% onder het vorige slot.

Heineken zag 0,3% van de koers verdampen, terwijl ASML 0,4% moest afstaan.

Midkapper Arcadis zette de recente duikvlucht onverminderd voort met een aderlating van 8,3%. De voorgaande dag kreeg het ingenieursbureau al een draai om de oren na een winstwaarschuwing.

Galapagos was negatief gestemd en leverde 1,8% in. Het biotechnologiebedrijf stopt met de ontwikkeling van een medicijn bij patiënten met colitis ulcerosa, een vorm van chronische darmontsteking.

Air France KLM maakte een klim van 1,4%, gesteund door een adviesverhoging van Citi Group. Fagron (+6,1%) prijkte bovenaan. Aperam was een goede tweede met  een 4,3% hogere notering.

Besi dikte 2,6% aan dankzij het nieuws dat vermogensbeheerder BlackRock een belang van 3% in de toeleverancier aan de chipsector heeft genomen.