Nieuws/Financieel
449012
Financieel

Val koperprijs raakt Freeport-McMoRan hard

PHOENIX (AFN) - De Amerikaanse koperdelver Freeport-McMoRan is in het vierde kwartaal hard geraakt door een forse daling van de prijs van het metaal. Dinsdag kondigde het bedrijf extra stappen aan om zijn schulden te verlagen door onder meer kostenbesparingen en de verkoop van onderdelen.

Freeport-McMoRan leed een verlies van 4,1 miljard dollar ofwel 3,47 dollar per aandeel. Een jaar eerder stond het bedrijf ruim 2,8 miljard dollar of 2,75 dollar per aandeel in het rood. De koers van het bedrijf kreeg er in de afgelopen maanden stevig van langs, vooral door zorgen over de afkoeling van de Chinese economie en het effect daarvan op de grondstoffenmarkt. Alleen al in januari ging 42 procent van de beurswaarde verloren.

De schuldenlast zwol in het tussenliggende jaar met ruim 1,5 miljard dollar aan tot 20,4 miljard dollar. Freeport-McMoRan hoopt een contract in Indonesië, dat nog tot 2021 loopt, te kunnen verlengen om toegang tot mijnen daar te behouden. Aan een gewenste verlenging van exportvergunningen van het Aziatische land hangt echter een prijskaartje van 530 miljoen dollar.