Nieuws/Financieel
449129
Financieel

'Meevallende resultaten Philips'

AMSTERDAM (AFN) - De kwartaalresultaten die Philips dinsdag publiceerde, vallen erg mee. Vooral de hoger dan verwachte operationele winst en de dubbelcijferige groei van de orderontvangst bij de medische divisie zullen aanleiding zijn voor een positieve koersreactie, voorspelt analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Topman Frans van Houten heeft volgens de marktvorser ,,geleverd wat hij heeft beloofd'', een gematigde autonome omzetgroei en een onderliggende verbetering van de winstgevendheid. Daar heeft de sterke dollar wel een handje bij geholpen. ,,Dat was een groot voordeel'', aldus de marktvorser.

Versteeg tekent verder aan dat de orderontvangst bij Healthcare een jaar eerder flink gedrukt werd door productieproblemen bij een fabriek voor beeldvormende apparatuur in Cleveland. Maar evengoed is een autonome groei van 15 procent indrukwekkend te noemen, vindt hij. Het verlicht mogelijk de angst dat de problemen in Cleveland Philips marktaandeel gaan kosten.

AEX

Marc Zwartsenburg van ING ziet de sterke orderontwikkeling eveneens als het belangrijkste positieve punt, naast de sterker dan verwachte financiële resultaten. Verder stipt hij de gerapporteerde kostenbesparingen aan, die volgens hem voorliggen op schema. ING heeft een hold-advies met een koersdoel van 28 euro.

De Amerikaanse bank Morgan Stanley is eveneens aangenaam verrast door de stijging van de orders, met name in China waar Philips de laatste tijd de wind flink tegen had. Kepler Cheuvreux wijst er onder meer op dat Philips zijn margedoelstelling van 11 procent niet herhaalde, maar merkt daarbij op dat de markt daar toch al sceptisch over was.

Het aandeel Philips schoot dinsdagochtend in het eerste handelsuur tot 7,2 procent omhoog tot 24,36 euro. Het was daarmee veruit de sterkste stijger in de 1,4 procent lagere AEX.