Nieuws/Financieel
449142
Financieel

Terrorisme drukt omzet easyJet

undefined

LONDEN (AFN) - De aanslagen in Egypte en Frankrijk hebben een wissel getrokken op de omzetontwikkeling bij easyJet. De Britse prijsvechter maakte dinsdag bekend dat een sterke toename van de inkomsten in oktober teniet werd gedaan door een daling in november en december als gevolg van het terrorisme.

Op basis van constante wisselkoersen daalde de omzet per stoel met 3,7 procent in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2015/2016. Die afname speelde een grote rol in de daling van de totale omzet, met 0,1 procent tot 930 miljoen pond (1,2 miljard euro).

Het aantal vervoerde passagiers steeg met 8,1 procent tot 16,1 miljoen, terwijl de capaciteit met 7,3 procent toenam tot 17,8 miljoen stoelen. Dankzij besparingsmaatregelen en lagere brandstofkosten wist easyJet de kosten per stoel te verlagen, met 3,7 procent op basis van constante wisselkoersen. Exclusief brandstofkosten was de luchtvaartmaatschappij juist 1,3 procent duurder uit.

Vooral als gevolg van de crash van een Russisch toestel dat was opgestegen vanuit de Egyptische badplaats Sharm-al-Sheikh nam het aantal geschrapte vluchten toe. In het eerste kwartaal ging het om 684 vluchten, tegen 468 een jaar eerder. Pas in mei worden de vluchten naar de populaire bestemming hervat.

In het tweede kwartaal lieten boekingen een ,,duidelijk'' herstel zien van de omzet per stoel ten opzichte van november en december. Voor het hele jaar rekent easyJet op een winst voor belasting van circa 738 miljoen pond.

Het bedrijf kondigde extra besparingsmaatregelen aan om eventuele nieuwe ,,verstoringen'' op te kunnen vangen. De nieuwe ingrepen moeten er toe leiden dat de prijs per stoel, exclusief brandstofkosten, maximaal met 1 procent toeneemt. In november voorspelde easyJet nog een toename van circa 2 procent.