Nieuws/Financieel
449157
Financieel

Terrorisme drukt omzet easyJet

LONDEN (AFN) - De aanslagen in Egypte en Frankrijk hebben een wissel getrokken op de omzetontwikkeling bij easyJet. De Britse prijsvechter maakte dinsdag bekend dat een sterke toename van de inkomsten in oktober teniet werd gedaan door een daling in november en december als gevolg van het terrorisme.

Op basis van constante wisselkoersen daalde de omzet per stoel met 3,7 procent in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2015/2016. Die afname speelde een grote rol in de daling van de totale omzet, met 0,1 procent tot 930 miljoen pond (1,2 miljard euro).

Het aantal vervoerde passagiers steeg met 8,1 procent tot 16,1 miljoen, terwijl de capaciteit met 7,3 procent toenam tot 17,8 miljoen stoeltjes. De bezettingsgraad verbeterde met 0,6 procentpunt tot 90,3 procent. Dankzij besparingsmaatregelen en lagere brandstofkosten wist easyJet de kosten per stoel te verlagen, met 3,7 procent op basis van constante wisselkoersen. Exclusief brandstofkosten was de luchtvaartmaatschappij juist 1,3 procent duurder uit.

In het tweede kwartaal lieten boekingen een ,,duidelijk'' herstel zien van de omzet per stoel ten opzichte van november en december.