Nieuws/Financieel
449166
Financieel

Ik ga voor goud deel II

Voor degenen die vorige week donderdag het schitterende verhaal van Super Mario hebben gemist; Het gaat allemaal goed komen, want Draghi doet “what ever it takes”. Hij gaat de wereld redden en “men” hoeft zich nergens zorgen over te maken.

Gisteren gaf de ECB president een speech op de nieuwjaarsreceptie van de Deutsche Börse, waar hij aangaf geen tekenen van een aankomende globale recessie te zien. Ik heb overigens nog nooit een centrale bankier een crisis zien voorspellen. Hier de link naar de website van de ECB (link). Vandaag openen de Europese markten in navolging van vooral China fors lager. De CSI300 sloot onder de 3000 punten (-6%)

Misschien is de tijd juist aangebroken om even niks meer te doen en de markt de markt te laten. Misschien zijn er wel te veel Italiaanse en Spaanse banken en hebben beleggers gelijk om deze aandelen massaal van de hand te doen. Moeten “we” nou echt alle banken gaan redden van de ondergang, waar dan ook in Europa? Een goed voorbeeld van een bank onder koersdruk is Banco Santander, ooit de grootste bank van Europa.  Hieronder de grafiek, u kunt bij het zien hiervan uw eigen opvatting bepalen.

Banco Santander:

 

Klik hier voor een vergroting

Apple:

Vanavond zullen er nabeurs zeer belangrijke cijfers van Apple zijn. Zien we eenzelfde beweging als bij ASML, waarbij de koers eigenlijk te ver is weggezakt in vergelijking met de cijfers, of is de koers daadwerkelijk een weerspiegeling van tegenvallende toekomstige resultaten?

Watchlist:

fti: 412eurusd: 1,0860wti: 29,50brent: 29,60goud: 1113zilver: 14,30usdjpy: 117,83csi300: 2940

Nieuwtjes:

  • Galapagos stopt met ontwikkeling medicijn
  • Olie weegt op beurzen Azië
  • Koersdoel Arcadis omlaag bij ING
  • Verlies voor Philips in laatste kwartaal
  • Fitch negatiever over Philips
  • Amerikaanse olie weer onder 30 dollar per vat
  • Hernieuwde oliemalaise zet Wall Street lager
  • Sterk kwartaal stemt Siemens positief

Goud:

Eerder dit jaar gaf ik aan dat ik voor goud ga dit jaar (link), ofwel ik zie kansen in zowel een opgaande als neergaande aandelenmarkt. Het is dus niet zo’n specifieke hedge als bijvoorbeeld de VIX. Het mooie van goud zal de komende periode uit de eventuele terughoudendheid van de FED komen. Zullen zij het aandurven om gedurende het jaar de rente te verhogen? Als er  terughoudendheid betracht wordt, zou dit kunnen zorgen voor een minimale renteverhoging en dus nieuwe kansen voor edelmetalen. Het is natuurlijk geen geheim dat de belegger geen rente ontvangt over zijn positie in goud, maar wel bij het aanhouden van bijvoorbeeld Amerikaanse treasuries. Hoe hoger de rente in Amerika, hoe groter de vlucht van liquiditeit naar deze “veilige haven”. 

Belangrijke cijfers op de agenda vandaag:

Amerika

13:30 3M Company - Resultaten 4e kwartaal 2015

13:30 Johnson & Johnson - Resultaten 4e kwartaal 2015

13:30 Lockheed Martin Corp - Jaarresultaat 2015

13:30 Procter & Gamble Company - Resultaten 2e kwartaal 2016

15:00 Du Pont (E.I.) De Nemours - Analistenvergadering

Macro cijfers Amerika:

15:00 Verenigde Staten - Vastgoed Verenigde Staten S&P Case-Shiller - november

15:45 Verenigde Staten - PMI (Flash) - Diensten

16:00 Verenigde Staten - Consumentenvertrouwen Verenigde Staten - Conference Board - januari

16:00 Verenigde Staten - Werkloosheid Verenigde Staten Mass Layoffs (M:M) - december

22:30 AT&T Inc - Resultaten 4e kwartaal 2015

23:00 Apple Inc - Analistenvergadering