Nieuws/Financieel
449171
Financieel

'Olie zet beurzen onder druk'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs begint dinsdag naar verwachting in de min. Ook in de rest van Europa is het sentiment negatief. Een aanhoudende daling van de olieprijs, weer tot onder de 30 dollar per vat, en flink lagere koersenborden in New York en Azië bepalen de toon. Op Beursplein 5 staat Philips in de schijnwerpers na een cijferpresentatie.

De olieprijzen zakten maandag al flink weg, na een opleving van afgelopen vrijdag, en lijken die daling ook dinsdag voort te zetten. Saudi-Arabië liet weten dat het niet van plan is investeringen in nieuwe olieprojecten terug te schroeven. Aan het overaanbod lijkt dan ook nog lang geen einde te komen. De prijs van Amerikaanse ruwe olie zakte voorbeurs 2,6 procent terug tot 29,52 dollar per vat, Brent werd 3,1 procent goedkoper op 29,57 dollar per vat.

Philips weet de aandacht op zich gericht. Het concern zette het afgelopen kwartaal een verlies van 39 miljoen euro in de boeken, tegen een winst van 134 miljoen euro een jaar eerder. Het resultaat werd gedrukt door de eenmalige kosten als gevolg van het afkopen van pensioenrisico's en door hogere belastingen.

Euro

Ook Galapagos kan bewegen. Het biotechnologiebedrijf gaf aan te stoppen met de klinische ontwikkeling van medicijn GLPG1205 bij patiënten met colitis ulcerosa, een vorm van chronische darmontsteking. De financiële impact van het besluit is niet bekend.

Verschillende advieswijzigingen kunnen verder bedrijven in beweging zetten. Citi verhoogde de beoordeling voor Air France-KLM, terwijl het advies voor Core Laboratories naar beneden toe werd bijgesteld door HSBC

De euro was 1,0855 waard. Bij het slot van de Europese beurzen maandag werd de eenheidsmunt verhandeld voor 1,0829 dollar.