449279
Financieel

Denkend aan Buffett

‘Wees gretig als anderen angstig zijn en angstig als anderen gretig worden’. De laatste weken moet ik regelmatig denken aan deze uitspraak van Warren Buffett, de man die door velen wordt gezien als de beste belegger aller tijden. Het interessante is dat Buffett eigenlijk helemaal niet zoveel bijzonders doet bij het beleggen. Het gaat niet om ‘magische formules’, of geheime indicatoren. Wat hij en zijn team natuurlijk wel doen is de cijfers en vooruitzichten van bedrijven grondig doorlichten.

‘Wees gretig als anderen angstig zijn en angstig als anderen  Maar het eigenlijke ‘geheim’ van Buffett is vooral een karaktereigenschap. Een eigenschap die bovendien door wilskracht kan worden getraind door iedereen die dat wil: het hoofd koel houden.

Het begin van het beursjaar 2016 behoort koerstechnisch tot een van de meest beroerde die we gezien hebben. Terwijl analisten toch aan het einde van het vorige beursjaar overwegend positief waren.

Maar vanaf het begin van dit jaar is het eigenlijk een en al dalende koersen. Die vooral geweten wordt aan de lage olieprijs. En natuurlijk hebben oliemaatschappijen als Royal Dutch en dienstverleners voor deze sector als SBM Offshore en het Amerikaanse Schlumberger te lijden onder de lage olieprijs.

Omdat het product waarom het bij hen om gaat juist die in waarde gedaalde grondstof olie is. Maar zoals je wel vaker ziet als de sentimenten echt de boventoon beginnen te voeren op de beurs, dalen dan de koersen over een breed front.

Unilever

Ook Unilever, dat 19 januari prima cijfers voor het jaar 2015 bekendmaakte, daalt mee. Defensieve sectoren zoals voeding dalen dus ook mee. Zelfs beursgenoteerde bedrijven die profiteren van de lage olieprijs dalen mee.

Zo dalen de operationele kosten – en verbeteren de marges – voor luchtvaarmaatschappijen fors met de huidige stand van de olieprijs. Je ziet dus dat over de hele linie koersen dalen.

Geen recessie

Als je dan kijkt naar de onderliggende cijfers van de bedrijven die tot dusver de resultaten hebben gerapporteerd, zie je wel iets afvlakkende omzet- en winstcijfers, maar zie ik echt geen signalen voor een recessie.

Ik denk dat je echt wel kunt spreken van een overreactie op de dalende olieprijzen. Gevoed natuurlijk door zorgelijke berichten over het beurssentiment in de media. De angst, waar Buffett het over heeft, wordt bijvoorbeeld gevoed door journaals op televisie en radio waarin zorgelijk melding wordt gedaan van de dalende koersen.

Slag slaan

En dan kom ik weer terug op Warren Buffett. Die verschillende gevleugelde uitspraken heeft gedaan over zijn werkwijze. Zoals het al genoemde ‘wees angstig als anderen gretig zijn en gretig als anderen angstig zijn’.

Ook gebruikte hij een keer de metafoor dat hij zich in de handen wrijft als het ‘bloed door de straten loopt’ op de beurs. Want dan zijn de waarderingen sterk gedaald en gaat Buffett kijken waar hij zijn slag kan slaan.

Zo zullen slimme beleggers nu de aandelen die ze veelbelovend vinden en al een tijd volgen plukje voor plukje gaan aankopen. Andere beleggers zullen groeitrends als Internet of Things, online shopping en cyber security – alle drie trends die niets met de olieprijs te maken hebben – sterk in de gaten houden en nu wellicht hun slag gaan slaan door breed gespreid in deze trends te beleggen.

Prijsvechters

Zelf vind ik onder meer prijsvechters in de luchtvaart nu een mooi thema. De vooruitzichten voor een verdubbeling van het aantal passagiers, van 4 miljard passagiers nu naar 7,3 miljard in 2034, blijven overeind. En ook dat prijsvechters als Norwegian, eayJet en Ryanair verreweg het meest zullen profiteren van die groei.

Als je dan ervan uitgaat dat de olieprijzen voorlopig laag zullen blijven, lijken deze ondernemingen op dit moment geen slechte keuze voor een lange termijn-belegging.

Gretigheid

Misschien is dit dus wel het moment om een beetje gretig te worden als belegger. Wees dan uiteraard wel gretig met beleid, verdiep je als belegger in de waarderingen en vooruitzichten van ondernemingen en trends. Als je het inderdaad met beleid aanpakt, kun je denk ik nu interessante koopjes doen op de beurs.

Deze beleggingsaanbevelingen zijn opgesteld door Robert Schuckink Kool, directeur bij Trend Invest. De heer Schuckink Kool heeft op het moment van publicatie geen eigen positie in de besproken fondsen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.