Nieuws/Financieel
449289
Financieel

Airco's en brandpreventie smelten samen

AMSTERDAM - Airco's, autostoelen en brandpreventiesystemen komen onder één dak door een fusie van de Amerikaanse concerns Johnson Controls en Tyco. Op die manier hopen beide bedrijven de daling van hun aandelen tot staan te brengen. Bovendien krijgt het duo een gezamenlijke hoofdzetel naar het fiscaal voordelige Ierland.

Beide bedrijven bevestigden maandag de voorgenomen fusie, nadat The Wall Street Journal dit weekend berichtte dat de deal in de pijplijn zat. Johnson Controls en Tyco hebben het allebei zwaar op de beurs, omdat analisten zich steeds meer zorgen maken over de omzetgroei van beide bedrijven.

Eén loket

Met het samengaan met Tyco hoopt Johnson grotere orders binnen te kunnen halen bij de projectontwikkelaars en bouwers. Johnson levert al airconditioning voor gebouwen, maar kan nu ook de brandpreventiesystemen van Tyco aanbieden aan de ontwikkelaars. Die halen het liefste alles bij één loket.

Johnson Controls is ook groot in auto-onderdelen als accu's en autostoelen, maar probeert minder afhankelijk te worden van die divisie.

Fiscaal gunstig

Tyco is nu statutair gevestigd in Ierland. In de deal worden beide bedrijven onder Tyco geschoven, en die holding wordt vervolgens herdoopt tot Johnson Controls. Door deze constructie behoudt het fusiebedrijf Ierland als vestigingsplaats, wat fiscaal gunstig is.

De bestaande aandeelhouders van Johnson Controls kunnen straks kiezen: een aandeel in de nieuwe combinatie of een uitkering van $34,88 cash per aandeel.

Nederland

Beide bedrijven zijn actief in Nederland. Van Johnson Controls zijn er drie vestigingen: in Dordrecht, Apeldoorn en Gorinchem. Tyco is in Nederland gevestigd in Capelle aan den IJssel. Het is niet duidelijk wat de gevolgen van de overname voor de Nederlandse vestigingen zijn.