449292
Financieel

Johnson Controls bundelt krachten met Tyco

MILWAUKEE (AFN) - Het Amerikaanse industrieconcern Johnson Controls bundelt zijn krachten met de Ierse maker van brandveiligheidssystemen Tyco International. De partijen brachten het nieuws over de miljardendeal maandag naar buiten.

Het samengaan gaat via een zogeheten omgekeerde overname, waarbij de aandeelhouders van Johnson Controls een belang van 56 procent van het fusiebedrijf in handen krijgen. Met de deal is zo'n 3,9 miljard dollar gemoeid, omgerekend circa 3,6 miljard euro. Door de fusie kan het nieuwe bedrijf profiteren van de lage belastingdruk in Ierland.

Johnson Controls dat onder meer autostoelen, accu's en koelsystemen maakt is al enige tijd bezig om minder afhankelijk te worden van zijn toelevering aan de auto-industrie. Eerder kondigde het concern al aan bepaalde activiteiten op dit gebied te gaan verzelfstandigen. Deze afsplitsing van onderdeel Adient staat voor begin volgend jaar op de planning.

Het Ierse Tyco is een van de restanten van het vroegere conglomeraat Tyco dat uiteen viel nadat in 2002 een grote fraudezaak aan het licht kwam. Oud-topman Dennis Kozlowski en zijn toenmalige financiële rechterhand Mark Swartz hadden in totaal 600 miljoen dollar uit de bedrijfskas geplunderd. De twee mannen werden in september 2005 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar.