Nieuws/Financieel
449311
Financieel

Halliburton duikt diep in de rode cijfers

HOUSTON (AFN) - De Amerikaanse dienstverlener aan de olie-industrie Halliburton heeft in 2015 een fors verlies in de boeken gezet als gevolg van de sterk gedaalde olieprijzen, afschrijvingen op bezittingen en reorganisatielasten. Dat blijkt uit cijfers die het bedrijf maandag publiceerde.

Halliburton leed vorig jaar een nettoverlies van 671 miljoen dollar (620 miljoen euro), tegen een winst van 3,5 miljard dollar een jaar eerder. De omzet nam met 28 procent af tot 23,6 miljard dollar. Vanwege de zeer lage olieprijzen snoeien olieconcerns in hun investeringsbudgetten en dat raakt dienstverleners als Halliburton hard. Vooral in Noord-Amerika was sprake van een gekelderde omzet voor Halliburton omdat veel boorplatformen buiten gebruik worden genomen.

Om kosten te besparen en de moeilijke marktomstandigheden het hoofd te bieden, wil Halliburton gaan fuseren met branchegenoot Baker Hughes en worden duizenden banen geschrapt. Volgens het bedrijf wordt nog steeds onderhandeld met de autoriteiten om goedkeuring te krijgen voor de fusie.