449351
Financieel

'Arcadis kampt met uitdagende markt'

AMSTERDAM (AFN) - De winstwaarschuwing die advies- en ingenieursbureau Arcadis maandag naar buiten bracht is teleurstellend en onderstreept de uitdagende marktomstandigheden voor het bedrijf. Dat schrijft KBC Securities in een reactie. Het beleggingsadvies werd door de Belgische bank verlaagd van accumulate naar hold. Het koersdoel ging daarbij scherp naar beneden, van 28 euro naar 18 euro.

Arcadis liet voorbeurs weten dat de netto operationele winst in 2015 naar verwachting met 10 procent is gestegen, terwijl eerder op een toename met 20 procent werd gerekend. Het bedrijf heeft te maken met verslechterde marktomstandigheden in Noord-Amerika en in opkomende markten, waaronder Brazilië. Arcadis is veel actief voor mijnbouw- en oliebedrijven. Die hebben last van de sterk gedaalde grondstoffenprijzen en snijden in hun investeringsbudgetten. Daar ondervindt Arcadis hinder van.

KBC stelt dat de winstwaarschuwing ook aangeeft dat er rond 2016 veel onzekerheid is voor Arcadis.

Werkkapitaal

ING bestempelde de winstwaarschuwing als ,,pijnlijk'' en de achtergrond waartegen die werd afgegeven als ,,teleurstellend''. De bank was echter wel te spreken over een verbetering van het netto werkkapitaal. De top van Arcadis zal een verdere verbetering voor ogen hebben, denkt ING. De bank blijft echter voorzichtig ten aanzien van Arcadis omdat ,,problemen in de oliesector de VS en het Midden-Oosten blijven raken''. ING heeft een hold-advies met een koersdoel van 21 euro.

Ook Kepler Cheuvreux had oog voor het werkkapitaal dat, op aangepaste basis, verbeterde van 17,4 procent eind 2014 naar 17,1 procent eind 2015. ,,In voorgaande kwartalen was het kapitaal op jaarbasis 2 à 3 punten hoger.'' De bank gaat zijn ramingen, die ,,dichtbij de consensus liggen'', herzien op basis van het winstalarm. Vooralsnog geldt een koopadvies met een koersdoel van 28 euro.

'Niet aanbevolen'

Theodoor Gilissen verlaagde het advies voor Arcadis van 'speculatief aanbevolen' naar 'niet aanbevolen'. Het koersdoel werd daarbij onder herziening geplaatst.

Het aandeel noteerde rond 11.35 uur 13 procent lager op 16,18 euro. Tussentijds ging Arcadis 16 procent in het rood en tikte daarbij de laagste 'intraday' koers aan sinds oktober 2012.