449394
Financieel

'Schikking in Brazilië goed voor SBM'

AMSTERDAM (AFN) - De schikking die SBM Offshore heeft getroffen met justitie in Brazilië in een zaak tegen topman Bruno Chabas en commissaris Sietze Hepkema is goed voor het bedrijf. Dat concludeert KBC Securities.

De verdenkingen tegen Chabas en Hepkema kwamen in december naar buiten en hadden te maken met het omkoopschandaal rond staatsolieconcern Petrobras. SBM maakte maandag bekend omgerekend zo'n 110.000 euro te hebben betaald om de zaak tegen de twee bestuurders af te ronden.

Volgens de marktkenners stelt de schikking de Nederlandse onderneming in staat eventuele onzekerheid rondom de aanklachten achter zich te laten. Ook kan de bouwer van grote productieschepen voor de oliewinning zich nu richten op de verdere afwikkeling van het omkoopschandaal rond Petrobras en de dagelijkse bedrijfsvoering.

ING

KBC handhaaft het koopadvies voor het aandeel SBM met een koersdoel van 17,50 euro.

Ook ING oordeelde positief over de schikking en sprak van ,,een opluchting voor het management''. SBM zou grote moeite hebben gehad met het binnenhalen van orders van Petrobras mochten Chabas en Hepkema de cel in zijn gedraaid, aldus de bank.

Koopadvies

ING meent echter dat de schikking een algemeen akkoord over de vermeende rol van SBM niet dichterbij brengt, omdat daar ook andere autoriteiten bij betrokken zijn. ING hanteert ook een koopadvies en heeft een koersdoel van 17 euro.

SBM noteerde maandag rond 09.41 uur 2,6 procent lager op 11,22 euro.