Nieuws/Financieel
449429
Financieel

Bodem of tijdelijke opleving?

De AEX sloot vrijdag op 419.28, een weekwinst van 3,89%. Dat hadden beleggers afgelopen woensdag niet kunnen bedenken toen de hoofdindex nog de dag uitging op 395. Een plotselinge draai in olieprijzen alsmede een Europese Centrale Bank voorzitter deden de beurzen de laatste twee handelsdagen echter fors stijgen.

Zoals het woord Elfstedentocht in Nederland opspeelt na twee dagen strenge vorst, zo is na twee dagen van snelle stijging hier en daar al de overtuiging dat wij de bodem in de AEX hebben gezien.

Wat voor mij vaststaat is dat de onzekerheid nog niet uit de markt is verdwenen en kunnen de laatste twee handelsdagen vorige week dan ook niet als richting bepalend worden gezien.

Het kan namelijk niet zo zijn dat het tot afgelopen woensdag niet op kon met doemscenario’s over olie alsmede dalende groeiscenario’s in China waarna dit beeld vervolgens in twee dagen volkomen zou zijn gedraaid. De alsmaar stijgende overcapaciteit in oliemarkten draagt er toe bij dat het vooruitzicht van olieprijzen negatief blijft. Wel is het zo dat veel negatief nieuws reeds in de olieprijs is verwerkt en derhalve dient de huidige opleving dan ook als technische correctie worden gezien. Het onderliggende sentiment blijft echter negatief zolang er niets aan de zijde van productie wordt gedaan.

Hoger dividend

ASML wist in ieder geval te profiteren vorige week en ging met een weekwinst van 16,5% aan kop in de AEX. Een hoger dividend vooruitzicht alsmede een uitbreiding van het aandelen inkoopprogramma ten bedrage van € 1 miljard wisten beleggers te bekoren.

Financials werden echter hard geraakt als gevolg van matige kwartaalcijfers dan wel zorgen om slechte leningen (Monte dei Paschi). In Nederland verloor Delta Lloyd 8% in een week en ook ABNAMRO dook deze week onder haar debuutopening van 22 november maar kon vrijdag wel weer ruim 4% bijschrijven.

Unilever en Ahold gaven aan te profiteren van een hogere dollar. Een verschijnsel dat wij de komende maanden waarschijnlijk vaker gaan zien. Zo kan de order voor 114 Airbus vliegtuigen die Iran mogelijk aanstaande woensdag gaat plaatsen geen toeval zijn. Alhoewel Iran aangegeven heeft ook met Boeing in gesprek te zijn voor een andere order zal Airbus wat betreft valutaoverwegingen in het voordeel zijn.

Weekwinst

In de Verenigde Staten sloot de Dow Jones met een kleine weekwinst van 0,66% terwijl de S&P500 de afgelopen week 1,41% kon toevoegen. Macro economische cijfers vertoonden een verdeeld beeld waarbij in december de kerninflatie op jaarbasis weliswaar uitkwam op 2,1%, op maandbasis was deze echter licht gedaald naar 0,1%. De industriële activiteit groeide in januari in een hoger tempo dan de maand ervoor. De inkoopmanagersindex kwam uit op 52,7, ruim boven de kritische grens van 50 waaronder krimp ontstaat. Ook de verkoop van bestaande huizen lag met 14,7% beduidend hoger dan in november.

Bedrijfsmatig zagen wij verdeelde rapportages waarbij IBM en Intel onderuit gingen.

In Azië vertoonden de beurzen vanmorgen een positief beeld bij de start van de handelsweek. Beleggers zijn bereid meer risico te nemen nu centrale banken van Europa en Japan aangeven de stimuleringsmaatregelen te verhogen. Vrijdag staat overigens voor de Bank of Japan de beleidsvergadering op de agenda. De Nikkei noteerde 0,8% hoger tegen de middag op een stand van 17.097 en ook de Hang Seng deed het goed met een winst in de ochtend van 1,6% op 19.397. Andere kant van de medaille is dat de yield op 10 jarige staatsobligaties fors is teruggelopen.

Wat kunnen wij deze week verwachten?

Deze week staat er veel bedrijfseconomisch en macronieuws op de agenda. In Nederland brengt Philips de kwartaalcijfers en wellicht krijgen wij in een toelichting meer duidelijkheid over het af te stoten Lumileds nu het concern naar een andere koper op zoek moet gaan.

Woensdag wordt een belangrijke dag voor de aandeelhouders van Royal Dutch als zij hun licht mogen laten schijnen over de overname van BG.

Op dinsdag en woensdag staat de vergadering van de Federal Reserve op de agenda alhoewel wij daar geen verandering mogen verwachten. Wel wordt met belangstelling uitgekeken naar de aanvullende verklaring waarin mogelijkerwijs een hint kan worden gegeven over de frequentie van renteverhogingen.

Bedrijfscijfers uit de VS komen onder andere van Apple, Microsoft, Facebook, ExxonMobil, Yahoo en Ebay.

En dan is er natuurlijk de onzekerheid hoe de olieprijzen zich gaan bewegen de komende week.

Voldoende inhoud voor wederom een enerverende week.

De euro/dollar doet een verwoede poging om uit de recente trading range van 1.08-1.10 te breken. Op zich is dat ook niet zo verwonderlijk als wij vanuit een fundamenteel perspectief kijken. Bedenk namelijk dat Mario Draghi de markt in heldere woorden heeft voorgesorteerd op een aanvullende verlaging van de rente.

Zelfs de maand (maart) noemde de ECB voorzitter en zo zijn de verwachtingen toch weer hoog gespannen. Daartegenover staan de renteverwachtingen voor de VS. Laten wij eens voorzichtig doen en uitgaan van twee verhogingen in de VS dit jaar. Alhoewel de dot plot matrix van de FED in december nog vier verhogingen voorspelden zal een lagere inflatie als gevolg van gedaalde olieprijzen deze frequentie kunnen reduceren naar twee verhogingen in 2016. Dan nog neemt het renteverschil tussen Europa en de VS toe en uiteindelijk zal dit euro/dollar richting pariteit kunnen brengen.

Dat dit niet in één rechte lijn zal gaan is duidelijk waarbij technische correctie mee gaan spelen.

 

Ron van der Does is marktanalist bij IG Nederland. In aanvulling tot de disclaimer hieronder bevat het materiaal op deze pagina geen overzicht van koersen, een aanbod, of een advies tot een transactie voor welk financieel instrument dan ook. IG aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor handelingen die worden gedaan naar aanleiding van deze opmerkingen en is ook niet verantwoordelijk voor de consequenties. Onderzoeksresultaten die aangeboden worden gaan niet direct over specifieke beleggingen, financiële informatie of benodigheden van personen die deze informatie heeft ontvangen. De informatie is niet opgesteld in overeenstemming met de wettelijke vereisten die ontworpen zijn om de onafhankelijkheid van onderzoek op beleggingsgebied onder de aandacht te brengen en moet dus gezien worden als marketingcommunicatie.

 

Elke vorm van beleggen kent risico's. Denk er aan uw exposure te beheren. CFD's zijn hefboomproducten en kunnen resulteren in verliezen die uw inleg overstijgen. De waarde van via uw IG-aandelenrekening gekochte aandelen, ETF's, ETC's kan zowel dalen als stijgen, wat betekent dat u minder kunt terug krijgen dan u had ingelegd.