449440
Financieel

'Geen visie op houdbaarheid dividend Shell'

AMSTERDAM (AFN) - Shell geeft aandeelhouders te weinig informatie om te kunnen stemmen over de overname van het Britse gasconcern BG. Dat stelde de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). De organisatie wijst er daarbij op dat Shell geen ,,deugdelijke visie'' geeft op de houdbaarheid van het dividend, geen duidelijke scenario-analyses biedt en met geen woord rept over de impact van de Parijse klimaatakkoorden op het verdienmodel.

Vanwege die leemte aan informatie is de VEB van plan zich te onthouden van stemming over de grootse overname door Shell in jaren. Tijdens een gesprek dat de VEB onlangs met Shell had, bleek het energieconcern op een ,,aantal cruciale punten'' geen openheid te willen geven.

Zo liet de onderneming volgens de VEB weten dat het aandeelhouders geen inzicht geeft in de berekeningen waaruit blijkt dat de overname van BG pas vanaf een olieprijs van 60 dollar waarde kan creëren. ,,De overname in combinatie met de lage olieprijs maakt het dividendbeleid van Shell onzeker en juist op het gebied van dividendbetalingen heeft Shell een reputatie hoog te houden'', aldus de VEB.