Nieuws/Financieel
449563992
Financieel

AEX glijdt onder 550 punten weg

De AEX ging op de laatste dag van augustus hard onderuit. Het slot onder 550 punten was het laagste van de maand. Vooral Philips en de banken hadden het zwaar, terwijl Galapagos uitblonk.

De AEX sloot 1,4% lager op 549,2 punten, na bij opening op 561,9 punten te hebben gepiekt. De AMX daalde 0,8% naar 803,8 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs zakten 0,7% respectievelijk 1,1%.

Bij sluiting van de Europese beurzen had de Dow Jones-index 0,9% ingeleverd en de Nasdaq-index 0,4% gewonnen. Apple en Tesla stegen, gecorrigeerd voor de doorgevoerde aandelensplitsingen.

De euro klom tot $1,196

Vermogensbeheerder Renco van Schie (Valuedge) schrijft de terugval van de beurzen toe aan herbalanceringen door institutionele beleggers. „Zeker na zo’n goede maand zullen zij wat afschaven van hun aandelenbeleggingen. Dit is een tijdelijk fenomeen en dinsdag zou herstel kunnen plaatsvinden.”

Hij blijft positief over aandelen, ook al omdat de Amerikaanse centrale bank sinds vorige week meer stuurt op maximale werkgelegenheid. „De Fed zal de rente dus nog langer heel laag houden, wat goed is voor aandelen.”

Na een glijvlucht in het laatste handelsuur eindigden ABN Amro en ING met minnen van 4,5% en 3,8% onderaan bij de Nederlandse hoofdfondsen.

Philips zakte 3,5%. De Verenigde Staten schrappen een groot deel van een eerdere bestelling voor 43.000 beademingsapparaten bij het zorgtechnologieconcern. Met de oorspronkelijke deal was $647 miljoen gemoeid.

Techinvesteerder Prosus liet 3,1% liggen. Rekening houdend met het ex-dividend gaan van €0,65 leverde verzekeraar ASR 1,7% in.

Galapagos was 2,8% in herstel. Het biotechnologieconcern verloor in anderhalve week tijd bijna 30%, omdat zijn reumamedicijn voorlopig niet op de Amerikaanse markt mag verschijnen.

Staalfabrikant ArcelorMittal won 1,1%.

In de AMX was Air France KLM met een min van 4,1% de grootste daler.

Speciaalchemiebedrijf Corbion scherpte zijn record aan met een winst van 3,2%.

Smallcap Accell ging 5,9% vooruit naar €25. De fietsenfabrikant profiteerde van een koopadvies van ABN Amro, inclusief een koersdoel van €28,50.

Ajax won 2,7%, dankzij de megatransfer van middenvelder Donny van de Beek naar Manchester United.

Alfen ging 2,7% omlaag. Vorige week schoot de producent van onder meer laadpalen nog omhoog op meevallende kwartaalcijfers.

Het lokaal genoteerde softwarebedrijf Ctac steeg 8,5%, na een koopadvies van ABN Amro. De bank hanteert een koersdoel van €4, nagenoeg het dubbele van de huidige koers.

Envipco eindigde onveranderd. De maker van statiegeldsystemen heeft in de eerste jaarhelft onder druk van de coronacrisis een aanzienlijk lagere omzet en een fors hoger verlies in de boeken gezet.

Wat betekent Prinsjesdag voor jouw portemonnee? Beluister de podcast van DFT

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop