Nieuws/Financieel
449649
Financieel

Zweethandjes

In de afgelopen week dook de AEX kortstondig onder de 400-puntengrens, terwijl de olieprijs het laagste punt in zes jaar bereikte. Deze koersdalingen hebben de headlines gehaald, er is niet één grote krant of nieuwssite ter wereld die er deze week geen cover of hoofdartikel aan heeft gewijd.

Contrair gezien wijst dit vaak op het tegenovergestelde, want volgens een klassieke beurswijsheid zou de bodem in een dalende trend nabij (moeten) zijn als het de krant heeft gehaald. De redenering hiervoor is heel simpel. Als het sentiment het negatiefst is, dan is het zwakke geld al uitgestapt. Beleggers met zweet in hun handen doen dan niet meer mee. Mijn indicatoren geven aan dat er veel liquiditeit aan de zijlijn van de markt staat te wachten. Ook dat duidt op een bodem in de markt.

Technisch is er enig houvast voor een periode van stabilisatie in de aandelenbeurzen, want zowel op de Duitse beurs als op Wall Street zijn de vangnetten niet in gevaar geweest. Daar zijn alle koersdalingen opgevangen door hun belangrijke steunniveaus. Met andere woorden, de cruciale steunzones op die beurzen (corresponderend met onze 400-puntengrens) zijn intact gebleven. Voor de Nederlandse beurs, die met zwaargewicht Royal Dutch gevoelig is voor de olieprijs, is de cruciale steunzone wel tijdelijk gebroken, echter nog zonder ernstige implicaties.

De AEX, die kortstondig onder de 400-puntengrens is geweest, lijkt het zijwaartse koersverloop voor te zetten. Nu deze steunzone met succes is getest, is het niet ondenkbaar dat er een herstel komt, richting de laatste top rond 474,50, wat zo’n 15% potentieel biedt. De eerste uitdaging is uiteraard dat het korte dalende trendje breekt. Veel beleggers zullen vragen ‘maar de 400-puntengrens is toch gebroken?’ Omdat deze steun een belangrijke rol speelt in het technische beeld, passen wij de Triple Rule toe (de Regel van Drie). De Triple Rule schrijft voor dat een belangrijke steun alleen geldig doorbroken wordt indien voldaan wordt aan drie voorwaarden:

1. De doorbraak moet meer dan 3% bedragen

2. De doorbraak moet langer dan 3 dagen standhouden

3. Tijdens de doorbraak moeten de omzetten minimaal 1/3e boven het voorgaande gemiddelde liggen

Technisch is aan niet één van deze voorwaarden voldaan, waardoor de neerwaartse doorbraak niet geldig is. Technisch is er nu weer sprake van een sterke steun in de 400-puntenzone, aan de onderkant van een breed zijwaarts koerspatroon. Deze neutrale bandbreedte geeft aan dat we de komende tijd een zeer volatiel zijwaarts koersverloop mogen verwachten, met eerste weerstand rond 474 en de tweede rond 500-510. Dit houdt in dat er in de AEX index, vanaf de huidige niveaus, zo'n 15 tot 20% ruimte is om te traden. Dit volatiele koersverloop is niet alleen op de Nederlandse beurs te verwachten, maar ook op de andere grote Europese markten en op Wall Street.

 

De Duitse beurs (DAX index in Frankfurt) heeft de steun 9.325,05 (bodem van 29 september 2015) met succes getest. Vlak daaronder, rond 9.161,60, ligt de bodem van november 2014). In de afgelopen jaren zijn vanaf deze steun steeds forse rally’s opgetreden richting 11.650-12.300, vanaf de huidige niveaus ligt de weerstand een kleine 20% verwijderd. Hier zien we dat het steile dalende trendje gebroken wordt, de ergste kou lijkt uit de lucht.

 

Wall Street (Dow Jones index) is naar de steun 15.340,69 (bodem van 5 februari 2014) gezakt. Net hierboven ligt bovendien de augustusbodem van vorig jaar, waardoor we kunnen spreken van een sterke steunzone. Ook op Wall Street lijkt nu het steile dalende trendje gebroken te worden.

 

Samenvattend lijken de aandelenbeurzen goed opgevangen door oude sterke koersbodems. Voor de Nederlandse beurs geldt dat de 400-puntengrens, volgens de Triple Rule, niet blijvend en overtuigend gebroken mag worden. Zodra de korte dalende trendjes gebroken zijn, kan er een substantieel herstel optreden. Er gaat nooit een bel op de laagtste bodem, maar de extreem negatieve stemming signaleerde wel dat een draai nabij is. Dit wordt ook bevestigd door de hoge liquiditeit aan de zijlijn, die zoekt nog naar rendement. Uiteraard blijf ik ook op Twitter de markten actief voor u volgen.