Nieuws/Financieel
449684
Financieel

S&P ziet voortgang in Griekenland

LONDEN (AFN) - De Griekse regering maakte goede vorderingen bij het stabiliseren van de financiële sector en het terugdringen van de overheidsuitgaven. De economie in het Zuid-Europese land blijkt bovendien beter tegen een stootje te kunnen dan verwacht. Dat schrijft Standard & Poor's (S&P) in een vrijdag gepubliceerd rapport.

De bemoedigende ontwikkelingen zijn voor de kredietbeoordelaar aanleiding het rapportcijfer voor Griekse langlopende staatsleningen met een stapje te verhogen, van CCC+ naar B-. Dat betekent wel nog altijd dat S&P aanzienlijke risico's ziet voor investeerders in Grieks schuldpapier. Het vooruitzicht voor de rating is stabiel.

Volgens S&P houden de Grieken zich tot dusver aan de voorwaarden die zijn verbonden aan het aanvullende steunprogramma van 86 miljard euro waarover afgelopen zomer overeenstemming werd bereikt. Vooral een naderend akkoord over herziening van het pensioenstelsel zal de druk op de overheidsfinanciën aanzienlijk verlichten.

S&P wijst er verder op dat de Griekse economie afgelopen jaar met niet meer dan 0,3 procent is gekrompen. Dit ondanks nieuwe belastingverhogingen en de onzekerheid die twee verkiezingen, een referendum over nieuwe hervormingen en wekenlange beperkingen van het geldverkeer met zich meebrachten.