Nieuws/Financieel
449721
Financieel

’Inprijzen recessie niet terecht’

Een dreigende volledige instorting van de aandelenbeurzen werd donderdag afgewend, dankzij ECB-president Mario Draghi en het herstel van de olieprijzen. Volgens Joop van de Groep (Antaurus) is dit nog maar het begin. ,,De uitstekende kwartaalcijfers, zeker ook van Nederlandse bedrijven, rechtvaardigen een verdere stijging.”

Woensdag schoot de AEX met volle snelheid onder de 400 punten door. ,,Beleggers begonnen zich steeds meer zorgen te maken over de groeivertraging van de Chinese economie en de aanhoudende glijvlucht van de olieprijzen. En wel zodanig, dat ze een wereldwijde recessie begonnen in te prijzen”, zo benadrukt de vermogensstrateeg.

Van de Groep kon de paniek bij beleggers wel enigszins begrijpen gezien alle doemscenario’s, maar maant tot kalmte. ,,Wij kijken allereerst naar de bedrijfscijfers en die waren goed, zeker ook in Nederland. ASML, Ahold en Unilever verrasten positief. En Shell zag de winst weliswaar fors dalen, maar zegde wel toe het dividend op $1,88 per aandeel te handhaven. Dit leverde een dividendrendement van 10% op, bij de koers op woensdag.”

De vermogensstrateeg erkent dat Draghi een belangrijk aandeel had in de rally in de afgelopen twee dagen. ,,Hij hintte op extra stimuleringsmaatregelen in maart. Wij denken dat het maandelijkse obligatieopkoopprogramma omhoog kan van €60 naar €75 miljard. Bedenk dat de Fed obligaties ter waarde van 27% van de Amerikaanse economie heeft opgekocht. De ECB komt met zijn opkoopprogramma slechts tot 17% van de economie van de eurozone.”

Het herstel van de olieprijzen tot weer ruim boven de $30 droeg ook bij aan het verbeterde sentiment onder beleggers. Van de Groep hoopt dat de doemdenkers ongelijk krijgen. ,,Een stabilisatie van de prijzen zou heel fijn zijn. 10% van de Amerikaanse economie is namelijk afhankelijk van olie en energie. Dat betekent wel dat 90% niet lijdt onder de lage olieprijzen of zelfs profiteert, maar daar is nu weinig aandacht voor.”

Volgende week staat afgezien van een hele reeks kwartaalcijfers, waaronder van Apple en Philips, in het teken van het rentebesluit door de Fed woensdagavond. ,,De rente blijft uiteraard ongewijzigd. Maar ik verwacht dat in de toelichting wordt stilgestaan bij de toegenomen risico’s voor de Amerikaanse economie. Een nieuwe renteverhoging laat vermoedelijk nog een tijd op zich wachten en komt er dit jaar misschien helemaal niet.”