449766
Financieel

GRENSVERLEGGER Kalsbeek jaagt op mondiale zorgmarkt

Steriel water uit Tynaarlo

Tynaarlo - Binnen een paar jaar gebruiken tandartsen en ziekenhuizen in grote delen van de wereld de vernuftige waterkennis van Kalsbeek uit Tynaarlo.

In eigen land is Kalsbeek een serieuze speler op het gebied van water en lucht, zowel aan de ’vaste wal' als in offshoreprojecten.

Hun specialistische kennis over water en waterbehandeling binnen de zorg en tandheelkunde moet het bedrijf in een nieuwe internationale stroomversnelling gaan brengen. „Dit wordt onze grootste pijler”, verwacht Rogier Becker, eindverantwoordelijk voor hun medische divisie. „Dit gaat onze andere groeiende activiteiten op afzienbare termijn overschrijden.”

Zowel in zorgcentra en ziekenhuizen maar ook in tandartspraktijken brengt water risico’s met zich mee. Er bestaat het gevaar van de groei van legionella of andere bacteriën, gisten en schimmels.

Door sedimenten in het water ligt ook schade aan uiterst kostbare medische apparatuur op de loer, zegt Becker. „Waar instrumenten en het lichaam van patiënten samenkomen, is natuurlijk steriel water nodig. Dat gebeurt met behulp van chemische reiniging en filtratie. Onze techniek is in industriële toepassingen al vrij bekend, maar in de zorg nog niet. ”

Gericht op de tandzorg heeft Kalsbeek de handen ineengeslagen met Dental Union, leverancier van tandtechnische en tandheelkundige materialen en apparatuur. „Onze expertise maakt het mogelijk met minder handelingen, dus tijd, en minder chemicaliën een beter resultaat te behalen”, zegt Becker. „Daarmee lopen we vooruit op naderende wetgeving en richtlijnen met nog strengere normen.”

Naast klanten in Nederland heeft Kalsbeek inmiddels de vleugels uitgeslagen naar België. In maart volgt Duitsland. „Daarna zijn de rest van Europa, de VS en Canada en Zuidoost-Azië aan de beurt. Lokaal gaan grote, leidende partijen als agent ons concept verder uitdragen.”

Dat vraagt de nodige aanpassing aan de organisatie van de relatief kleine Nederlandse speler. „Dat zal ingrijpend zijn. Daarnaast krijgen we te maken met andere internationale certificering en valutaverschillen.”

Kalsbeek heeft anderhalf jaar in stilte gewerkt aan deze sprong. Becker: „Nu is het momentum. We hebben twee à drie jaar voorsprong op de rest, het wordt tijd die internationaal te gaan verzilveren.”