449776
Financieel

Saudi-Arabië: olieprijs stijgt dit jaar 

De prijs van ruwe olie zal dit jaar snel aantrekken tot ver boven $30 per vat. Grootproducent Saudi-Arabië zegt niet te wijken, en erop te rekenen dat andere Opec-landen ook verliezen op de lage olieprijs moet nemen.

Voor speculanten het signaal om in te stappen.

Volgens Saudi-Arabië is de prijsstijging onder $30 echter zonder realiteit in de oliemarkt. Dit jaar zal het niveau versterken, aldus de chairman van Aramco, de grootste producent van de olienatie.

Khalid al-Falih, voorman van Aramco stelde dat het land de strijd aan kan omdat het wereldwijd de laagste productiekosten heeft. ,,We kunnen dit lan volhouden", zei hij tijdens de top in Davos.

Record

De grote voorraad met schaliegas uit de Verenigde Staten heeft de voorraden de afgelopen vijf jaar naar recordhoogtes opgebouwd. De VS blijft op zijn maximum produceren. Aramco zegt bij de laagste prijzen nog lang te kunnen blijven verkopen, zonder in problemen te komen.

Brentolie staat dit jaar 30% lager, een twaalfjaars dieptepunt, terwijl Iran nog naar de markt komt met 500.000 vaten per dag. Dat zou die prijs verder moeten drukken.