449827
Financieel

’Eerder het begin van beurscorrectie dan het eind’

AMSTERDAM - Het grootste deel van de aandelenbeleggers kijkt nog altijd omhoog, in afwachting van betere tijden. Maar daar zijn de beurzen voorlopig nog helemaal niet aan toe, zegt Peter Steffen, aandelenspecialist bij Ethenea. „Wat we dit jaar hebben gezien is waarschijnlijk eerder het begin van de correctie op de beurzen dan het einde ervan.”

De Luxemburgse vermogensbeheerder Ethenea (ruim €13 miljard onder beheer) staat bekend als een defensieve belegger en neemt alleen ’long’-posities in (speculerend op een stijging dus). Steffen beheert samen met een team het Ethna Dynamisch-fonds, dat naast obligaties ook in aandelen mag beleggen.

Volgens de Duitser biedt de huidige markt nog steeds kansen, maar moeten beleggers geduld hebben en de kansen op lange termijn bekijken. „Het kost soms heel wat hoofdbrekens”, erkent hij. „In het aandelendeel van het fonds zitten we vooral in bedrijven die zover mogelijk wegblijven bij de problemen in opkomende markten en grondstoffen. Het zijn vooral defensieve bedrijven, met een goede balans en stabiele cashflows.”

'Behoud van kapitaal'

Zo heeft het fonds belangen in onder meer telecombedrijven AT&T en Verizon, voedingsbedrijf PepsiCo, farmaceut Johnson & Johnson en softwarebedrijf Microsoft. „Bovendien hebben we ons voor een groot deel beschermd tegen volatiliteit met derivaten. We leggen de focus op behoud van kapitaal.”

Verder zit er relatief veel Amerikaans staatspapier in de fondsportefeuille. „Weinig partijen vinden die interessant vanwege de verwachte verdere rentestijging in de VS. Maar ik denk niet dat de Federal Reserve op korte termijn de rente wezenlijk verder zal verhogen na wat er afgelopen weken is gebeurt op de financiële markten. Daarbij: op Duitse, Japanse en Zwitserse staatsleningen zijn de yields veel lager. De Amerikaanse leningen zijn daarom relatief aantrekkelijk.”

Geld drukken

Door de turbulentie in het nieuwe beursjaar zijn de markten zwaar ’oversold’ geraakt, ziet Steffen. Historisch gezien wijst dat erop dat er op enig moment een kortstondige opleving te verwachten valt. „Maar in mijn ogen zou duurzaam herstel nog wel eens veel langer op zich kunnen laten wachten dan de meeste marktpartijen denken”, zegt de fondsbeheerder.

„Eerlijk gezegd heeft het me steeds verbaasd dat de markten überhaupt weer zijn opgeveerd na de fikse correctie in augustus vorig jaar. Er waren in mijn ogen weinig fundamentele redenen voor de stijgende koersen. Volgens marktcommentaren hing dat samen met hoop op meer stimulering van de Europese Centrale Bank. Maar toen dat in december tegen bleek te vallen, zag je ook meteen duidelijk hoe het eigenlijk gesteld was met de markt. Je krijgt iets minder stimulering dan verwacht en daarna dalen de koersen met tientallen procenten. Dat laat zien dat de markt de laatste jaren afhankelijk was van het drukken van geld door centrale banken.”

Verkrappen

En volgens Steffen is het juist dat beleid dat uitgewerkt is. „Eigenlijk is het bijdrukken van geld het uitstellen van een teruggang op de beurzen, de problemen voor je uit schuiven. Het bijgedrukte geld heeft de afgelopen jaren zijn weg gevonden naar meer risicovolle beleggingen, zoals aandelen en high yield-obligaties. Op die manier is de bull-markt, die is begonnen nadat de markten de financiële crisis achter zich hebben gelaten, verlengd. Op de markten zijn de waarderingen op die manier opgeblazen, want die zijn veel harder gestegen dan de bedrijfsresultaten.”

Maar inmiddels begint de wind de andere kant uit te waaien, zegt Steffen, nu bijvoorbeeld de Fed aan het verkrappen is geslagen. „Daarnaast: waarschijnlijk zullen centrale banken nog wel iets uit de kast halen om de markten te kalmeren, maar in mijn ogen zal dat niet langer dan twee of drie weken effect hebben. Daarna nemen de onderliggende krachten, zoals afnemende winsten en hoge schulden, het weer over op de markten.”

'Kwetsbare positie'

Al met al zijn de financiële markten in een ’zeer kwetsbare positie’ gekomen, zegt de fondsbeheerder. „De beleidsinstrumenten van centrale banken zijn al min of meer uitgeput. De afgelopen zes tot zeven jaar zijn in mijn ogen abnormaal geweest, met buitengewoon hoge rendementen en lage volatiliteit. Ik denk dat die abnormale situatie nu voorbij is en beleggers gewend moeten raken aan lagere rendementen en hogere volatiliteit. Ik denk dat wat we dit jaar hebben gezien waarschijnlijk eerder het begin is van de correctie dan het einde ervan.”

Hij verwijst bijvoorbeeld naar de grondstoffenmarkten. „Eigenlijk lag de piek op die markten al in 2011. Die sector zit dus al vier jaar in een neergang, en het is nog steeds niet voorbij.”

Schuldenberg

En zolang de grondstoffenprijzen blijven dalen, de bedrijfsresultaten matig blijven, opkomende markten worstelen en de hoge schuldenberg bij bedrijven en overheden niet substantieel wordt afgebouwd „kan er geen houdbare opleving plaatsvinden op de markten”, besluit Steffen.