Nieuws/Financieel
449834
Financieel

Philips krijgt Lumileds niet verkocht

AMSTERDAM - Philips stapt uit gesprekken over een overeenkomst voor verkoop van zijn Lumileds-activiteiten aan de Chinese investeerders in GO Scale Capital. De verkoop tegen geschat $2,8 miljard is daarmee in gevaar gekomen.

Philips sprak vrijdagochtend, na de eerste problemen vorig jaar, opnieuw over 'onvoorziene omstandigheden' voor beide partijen in het overleg met de toezichthouder voor Amerikaanse buitenlandse investeringen, het Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS).

De gestokte overname frustreert verdere plannen van Philips, dat de hele overname in het derde kwartaal vorig jaar al wilde afronden. Bij Lumileds Automotive werken 8500 mensen.

Meer kandidaten

Het Nederlandse elektronicaconcern zegt met andere bedrijven de gesprekken over verkoop door te zetten.

De onderhandelingen met de Chinese investeerder gingen over een overname van 80,1% van alle aandelen in de divisie Lumileds, actief in consumenten- en bijvoorbeeld autoverlichting.

'Zeer teleurgesteld'

Topman Frans van Houten meldde vrijdagochtend ,,zeer teleurgesteld" te zijn, omdat de overeenkomst er voor beide partijen goed uitzag, stelt hij.

Philips meldde in de zomer afstand te doen van het meerderheidsbelang in Lumileds. CFIUS kwam al snel met 'onvoorziene zorgen', en heeft in het verleden investeringen door Chinese partijen in de Verenigde Staten langdurig tegen het licht gehouden.

Die zorgen kwamen recent toch weer op tafel, Philips en Go Scale - het investeringsfonds dat wordt gesponsord door GSR Ventures en Oak Investment Partners - hebben geprobeerd oplossingen te bieden, maar zijn daarin niet geslaagd, erkende Van Houten vrijdagochtend.

Groei gezocht

Philips meldde eerder nog meerdere gegadigden te hebben voor zijn verlichtingsactiviteiten.

Van Houten wil dat het concern een belang in Lumileds houdt, en zegt strategische uitbouw van dit onderdeel te zoeken via investeerders. Daarin is ook bij volgende gesprekken nog voldoende mogelijkheid, aldus de topman vrijdag.

Al het relevante financiële nieuws elke ochtend gratis in je mailbox? Meld hier aan