Nieuws/Financieel
449835
Financieel

'Prijs Lumileds gaat omlaag'

AMSTERDAM (AFN) - Philips krijgt mogelijk een ,,duidelijk lagere'' prijs voor Lumileds van een nieuwe koper, nu de deal met het Chinese Go Scale Capital is afgeketst. Dat verwachten analisten van Kepler Cheuvreux.

Het elektronicaconcern maakte in maart vorig jaar bekend een belang van 80,1 procent in Lumileds te verkopen aan Go. Philips verwachtte destijds dat de opbrengsten uit de verkoop uit zouden komen op circa 2,9 miljard dollar, inclusief een uitgestelde voorwaardelijke betaling van maximaal 100 miljoen dollar.

Maar de Amerikaanse toezichthouder blokkeerde de deal, zo bleek vrijdag, waardoor de gesprekken tussen Philips en Go zijn gestopt. Philips ging, zo merkte Kepler op, juist met Go in zee omdat ze de hoogste prijs wilden betalen. Het versloeg naar verluidt een rivaliserend consortium van KKR en CVC.

Hold-advies

Ook zorgt de onzekerheid er volgens de marktvorsers mogelijk voor dat nieuwe opdrachten voor Lumileds moeilijker worden binnengehaald. Kepler hanteert een hold-advies op Philips, dat vrijdag omstreeks 09.35 uur 1,5 procent daalde. De AEX won toen 1,9 procent.

ING (hold) noemde het afketsen een verrassing, na de ,,nogal zelfverzekerde'' toon van Philips bij de derdekwartaalresultaten om onverwachte bezwaren van de Amerikaanse toezichthouders op te lossen. Ook analist Marc Zwartsenburg voorziet lagere opbrengsten voor Lumileds bij een eventuele verkoop aan een andere partij. Een negatieve bijkomstigheid is de huidige verslechterde situatie op de aandelenmarkten.