Nieuws/Financieel
449868
Financieel

Niets meer dan tijdelijke rally

Na bemoedigende woorden van Draghi wisten de Europese markten gisteren te overtuigen met ruime winsten. Wall Street probeerde te volgen, maar stelde uiteindelijk teleur door de sessie slechts licht hoger af te sluiten. Vandaag ziet het beeld er positief uit op de wereldwijde aandelenmarkten.

Na de zo goed als onafgebroken daling in de afgelopen weken is het natuurlijk wachten op een serieuze herstelbeweging. Een zogenaamde relief rally in deze zware tijden. Juist tijdens bear markets vinden “overtuigende” rally’s plaats die uiteindelijk niets meer dan een tijdelijke opleving voorstellen in een groter negatief plaatje.

Nu terug naar de orde van de dag. Europa sloot overtuigend hoger, vooral toe te schrijven aan Draghi. In de persconferentie geeft hij aan dat verdere stimuleringsmaatregelen mogelijk zijn, indien nodig. Prima, de ECB heeft deze ruimte. Hetzelfde geldt voor China, waar nog van alles uit de hoge hoed getoverd kan worden. Maar in de VS is dit toch echt een ander verhaal. De cyclus van renteverhogingen is half december gestart en na stap 1 moet de boel eigenlijk al stil gelegd worden. Het parket waar de Fed nu in zit, is toch vrij complex geworden. Genoeg reden om dus weg te blijven uit de Amerikaanse markten.

De S&P 500 sloot de wederom volatiele dag af met een winst van 0,52% op 1.869 punten. Technologieaandelen wisten minder te overtuigen en de NASDAQ eindigde een fractie hoger. Gezien de 5% stijging van de olieprijs wist Wall Street mij niet te overtuigen.

Let op de Russell 2000

Om te beginnen wil ik even aangeven dat iedereen met de juiste index/timeframe een dataset kan vinden die past bij zijn/haar verhaal. In beleggersland gebeurt dit aan de lopende band. Met dit gegeven presenteer ik u de Russell 2000 index. Deze Amerikaanse index bestaat uit 2000 “small caps”. Nu zijn dit geen aandelen die een marktkapitalisatie hebben à la de lokale AScX index van hier in Amsterdam. De gemiddelde marktkapitalisatie ligt ruim boven de $ 1 miljard, dus dat is best aardig.

Waarom haal ik de Russell 2000 erbij? Om te laten zien hoe het beeld hier recentelijk is verslechterd. Na een jarenlange bullmarkt doorbrak de index voor het eerst de 1.000 puntengrens in 2013. In juni 2015 stond er bijna 1.300 punten op de teller en vanaf daar is het bergafwaarts gegaan. Opvallend is dat vooral na augustus het herstel niet heeft weten door te zetten. De Russell geeft daarmee een voorspellende waarde voor de rest van de markt. En dit betekent dat wij ons als belegger zorgen moeten maken.

Gisteren eindigde de Russell opnieuw in het rood en ik voorzie de komende tijd beperkte herstelpotentie. Dat de koersen iets gaan oplopen lijkt me logisch, dat kan haast niet anders na zo’n lange bullmarkt. Maar dit is niets anders dan een tijdelijke bounce tot anders bewezen. De komende maanden voorzie ik lagere koersen en is een 15% verdere daling niet uit te sluiten. Kijkt u daarom gerust met een schuine blik naar de Russell, dit is een nuttige indicator.

Positieve weekafsluiting?

Het is de Japanse Nikkei die opvallend sterk presteert in de Aziatische sessie. Door de 5,88% stijging is het verlies op jaarbasis afgenomen tot 10,90%. Dus gisterenochtend stond de Nikkei nog bijna 17% in de min over 2016. Natuurlijk is een rally van deze categorie dan niet uit te sluiten, al zie ik wederom niet in waarom het fundamentele plaatje verandert. In de rest van Azië staan groene cijfers op de borden, wel blijven de Chinese aandelen achter met een 0,8% plus voor de Shanghai Composite.

Een lichtpuntje vanochtend is de bijna 4% stijging van de olieprijs tot $ 30,70. Dit heeft een positief effect op de aandelenmarkten. De Amerikaanse futures staan ruim 1% in de plus en de S&P 500 future loopt daarmee op tot de top van gisteren. Voor nu neemt de risicobereidheid van beleggers toe, onder andere zichtbaar aan de dalende VIX futures.

- S&P 500 future +1,24%

- NASDAQ future +1,37%

- Olie future +4,27%

- Goud future -0,14%

- AEX future +2,00%

- DAX future +2,23%

- Euro/dollar -0,49%

Natuurlijk blijft Europa niet achter in dit verhaal, hier gaan de aandelenmarkten een 2% hogere opening tegemoet. Dit geeft beleggers wel enige steun en mogelijk zelfs hoop dat het ergste achter de rug is. Ik twijfel hier ten zeerste aan en vrees dat het niet meer dan een tijdelijke opleving is in een groter negatief plaatje. Net als bij Russell ligt op de korte termijn een rally in de lijn der verwachting, echter de ruimte omhoog blijft beperkt tot anders bewezen. Voor de AEX-index is dit wat mij betreft pas boven de 445 punten.

Disclaimer:

Tycho Schaaf is beleggingsspecialist bij online broker LYNX. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.