Nieuws/Financieel
449986
Financieel

Brussel: schrap belastingvoordeel havens

Brussel - Opnieuw legt Nederland het af tegen Brussel waar het gaat om belastingvoordelen die worden gezien als ongeoorloofde staatssteun. Dit keer geen buitenlandse multinational die onterecht profiteert maar onze nationale trots: de Rotterdamse zeehaven.

Naast Rotterdam zijn ook de havens van Amsterdam, Zeeland, Den Helder, Groningen en Moerdijk vrijgesteld van vennootschapsbelasting en dat is volgens de Europese Commissie in strijd met de regels.

Geen succes

Nederland heeft achter de schermen in Brussel geprobeerd om de uitzonderingspositie voor zeehavens in stand te houden, maar naar nu blijkt zonder succes.

Om oneerlijke concurrentie te voorkomen moet de winst die havenbedrijven maken uit commerciële activiteiten volgens de normale wetgeving worden belast, aldus EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) donderdag.

Concurrentie

,,Grensoverschrijdende concurrentie speelt een belangrijke rol in de havensector en het is het vaste voornemen van de commissie om een gelijk speelveld te verzekeren in deze belangrijke economische sector'', zegt Vestager.

Zij komt binnenkort met een voorstel dat het makkelijker moet maken te investeren in werkgelegenheid en infrastructuur in havens zonder dat dat als staatssteun wordt aangemerkt.

Veiligheid

Havenactiviteiten die betrekking hebben op veiligheid, toezicht en controle vallen buiten de Europese staatssteunregels.

Brussel vroeg Nederland in mei 2013 de ,,concurrentieverstorende'' belastingvrijstelling te schrappen. Op 1 januari werd in Nederland een wet van kracht die overheidsbedrijven verplicht vennootschapsbelasting te betalen, maar de zeehavens zijn daarvan uitgezonderd.

Intrekken

Nederland heeft nu twee maanden om de vrijstelling in te trekken, zodat de zes havens vanaf 1 januari 2017 vennootschapsbelasting moeten betalen.

Het kabinet is teleurgesteld dat de Nederlandse zeehavens vennootschapsbelasting moeten gaan betalen. Zij worden hierdoor benadeeld, stelt het kabinet in een reactie. Want er is nog onvoldoende sprake van een ,,vlak speelveld'' binnen de Europese Unie, met eerlijke kansen voor alle spelers.