Nieuws/Financieel
450021
Financieel

Zicht op meer steun ECB stuwt beurzen op

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenmarkten veerden donderdagmiddag op nadat de Europese Centrale Bank (ECB) hintte op extra steunmaatregelen bij zijn volgende beleidsvergadering in maart. President Mario Draghi zei dat de rente in de eurozone voor een aanzienlijke periode op het huidige lage niveau zal blijven of nog verder verlaagd kan worden.

Kort na de openingsbel op Wall Street stond de Amsterdamse AEX-index 1,4 procent hoger op 401,25 punten. De MidKap steeg 0,7 procent tot 635,75 punten en de graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 1 procent.

,,De neerwaartse risico's zijn opnieuw toegenomen te midden van onzekerheden over de economische groei in opkomende markten'', zei Draghi. ,,Het is derhalve nodig nogmaals naar ons beleid te kijken en dat mogelijk aan te passen.'' De ontwikkelingen van de olieprijzen en de Chinese economie zijn de voornaamste punten van zorg.

Na het ECB-besluit daalde de euro in waarde ten opzichte van de dollar. De munt noteerde 1,0830 dollar in vergelijking met 1,0892 dollar bij het Europese slot woensdag.

Supermarktconcern Ahold (plus 4,2 procent) was de op één na sterkste stijger in de AEX na de presentatie van beter dan verwachte resultaten over het vierde kwartaal. De omzetgroei van ruim 20 procent was vooral te danken aan een duurdere dollar. Branchegenoot Sligro deed het ook beter dan analisten hadden voorzien en behoorde met een plus van 2,2 procent tot de kopgroep in de MidKap.

De AEX werd aangevoerd door staalconcern ArcelorMittal (plus 6,1 procent), dat de laatste tijd juist vaak onder druk stond vanwege zorgen over de Chinese economie. Voormalig dochterbedrijf Aperam (plus 3,7 procent), die roestvrij staal produceert, ging aan kop in de MidKap.

GrandVision (min 2,4 procent), het moederbedrijf van optiekketens Pearle en Eyewish, stond juist flink onder druk nadat het bedrijf een afzwakkende omzetgroei had gemeld.

Deutsche Bank zakte in Frankfurt bijna 5 procent nadat de grootste bank van Duitsland woensdagavond met voorlopige cijfers naar buiten kwam. Het financiële concern leed in 2015 een miljardenverlies.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 28,32 dollar, terwijl Brentolie 0,5 procent duurder werd op 28,01 dollar.