Nieuws/Financieel
450030
Financieel

Draghi zet deur open naar meer monetair stimulerend beleid

AMSTERDAM - ECB-president Mario Draghi heeft tijdens zijn toelichting gezinspeeld op een verdere verruiming van het monetaire beleid in maart. De ECB-voorman liet verder weten dat er geen limiet is aan de monetaire instrumenten die binnen het mandaat kunnen worden ingezet. 

Volgens Draghi zijn de inflatieverwachtingen opnieuw zwakker, waardoor de ECB het huidige ruimhartige stimuleringspakket in maart onder de loep zal nemen.

Het hinten op nieuwe steunacties door Draghi klonk beleggers als muziek in de oren, waardoor de AEX flink in de lift zat. De euro deed een flinke stap terug terug tegenover de dollar vanwege het vooruitzicht dat de ECB mogelijk later dit jaar met nieuwe monetaire verruiming komt.

Teruggefloten

Het belangrijkste tarief, de herfinancieringsrente, is gehandhaafd op 0,05%. Dat de rentes ongewijzigd zouden blijven, was breed verwacht in de markt.

De speelruimte voor ECB-president Mario Draghi was niet zo groot, omdat hij bij de vorige vergadering min of meer was teruggefloten door mede-bestuursleden. De Italiaan kondigde toen een stimuleringspakket dat veel kleiner was dan waar hij eerder op had gehint.

Kredietverlening

Bij de vorige rentevergadering werd de zogeheten depositorente (de rente waartegen banken geld kunnen stallen bij de ECB) nog verder omlaag gebracht. Die staat nu op min 0,3%. Met de negatieve rente hoopt de ECB de kredietverlening in de eurozone aan te jagen.

Deze week bleek uit onderzoek van de ECB dat er in december iets meer kredieten zijn verstrekt aan bedrijven en dat ook de leenvoorwaarden iets soepeler zijn geworden.

Inflatie aanjagen

Daarnaast maakte de ECB in december bekend dat het grote opkoopprogramma voor obligaties wordt verlengd tot en met maart 2017. Aanvankelijk zou het programma tot september dit jaar lopen.

Met het opkoopprogramma wil de ECB de inflatie in de eurozone een zwengel geven, Die is namelijk nog ver verwijderd van het doel van 'iets onder de 2%'.

Olieprijs spelbreker

Bij het aanjagen van de inflatie is de fikse daling van de olieprijs een spelbreker. Die drukt het prijsniveau namelijk juist. Sommige marktvorsers denken daarom dat de ECB nog meer uit de kast moet halen om de inflatie op te drijven.

DFT volgt de ontwikkelingen vanmiddag via een liveblog:

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");

 

De persconferentie van ECB-president Mario Draghi is vanaf 14:30u hieronder via een livestream te volgen (of klik hier voor de livestream).