Nieuws/Financieel
450100
Financieel

Lagarde kritisch over communicatie China

DAVOS (AFN) - China moet duidelijker communiceren over zijn monetaire beleid. Die oproep deed de directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde, donderdag op het World Economic Forum in Davos.

Volgens haar is de huidige onrust op de financiële markten onder meer het gevolg van onduidelijke communicatie over de steunmaatregelen die China neemt om de economie te stabiliseren. ,,Als het beleid niet duidelijk is en ook de gevolgen daarvan niet inzichtelijk zijn, leidt dat tot onzekerheid", aldus de IMF-directeur. Ze gaf wel aan vertrouwen te hebben in het beleid van China dat minder afhankelijk wil worden van productie en juist zwaarder wil leunen op consumptie en diensten.

In de afgelopen tijd bracht China de financiële markten in beroering. Zwakke economische cijfers en een devaluatie van de yuan wakkerden de zorgen over een groeivertraging van 's werelds tweede economie aan. Vorig jaar groeide de economie in het land met 6,9 procent. Dat betekende de zwakste groei in de afgelopen 25 jaar.

Vertrouwen

Tegelijkertijd sprak Duitsland zijn vertrouwen uit in Lagarde voor een tweede termijn als directeur van het IMF. In juli loopt de eerste termijn van de Française af. Sinds 2011 staat Lagarde aan het roer staat van het fonds. Volgens Duitsland heeft Lagarde zich getoond als een ,,succesvolle crisismanager". In oktober had Lagarde aangegeven open te staan voor een verlenging, mits zij de steun heeft van de leden van het IMF.

De vraag is of landen als Brazilië, Rusland, India en China zullen instemmen met een tweede termijn van Lagarde of met een tegenkandidaat komen. Hoewel het geen formele eis is dat de voorzitter van het IMF uit Europa moet komen, en de leider van de Wereldbank uit de Verenigde Staten, is dit sinds de oprichting van de instellingen kort na de Tweede Wereldoorlog wel altijd zo geweest. Deze ongeschreven afspraak staat echter steeds meer onder druk.