Nieuws/Financieel
450166
Financieel

Onrust ondernemers over afkoop pensioen-bv

Amsterdam - Het pensioen in eigen beheer dreigt voor ondernemers een financiële strop te worden. Maar een alternatief vinden, waar het bedrijfsleven zich in kan vinden, blijkt lastig voor het kabinet.

Het georganiseerde bedrijfsleven stuurde gisteren in navolging van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs een brandbrief naar Den Haag. Zij waarschuwen dat de afkoopplannen die staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft met het pensioen in eigen beheer, zo onaantrekkelijk zijn voor ondernemers dat niemand er gebruik van zal maken.

Afschaffen van het pensioen in eigen beheer is niet de oplossing voor een probleem dat nu al jaren sluimert, stellen zij.

Aftrekpost

Ondernemers hebben het opbouwen van pensioen via de bv jarenlang vooral gezien als lucratieve aftrekpost. Wat zij op papier opzij zetten voor de oude dag konden zij namelijk aftrekken van de vennootschapsbelasting.

Voor de fiscus groeide de pensioenpot van de ondernemer, die hij weliswaar vrijelijk mag investeren in het eigen bedrijf, echter wel aan met een fictief rendement van 4%. En over die pensioenverplichting moet eens belasting worden betaald.

Uitstel

Nu de rente in werkelijkheid veel lager is en de pensioendatum voor veel ondernemers in zicht komt, ontbreekt in veel gevallen het geld om pensioen uit te keren, en nog zorgelijker: om de opgebouwde belastingschuld te vereffenen. De ’lucratieve aftrekpost’ is in feite een ’belastinguitstelmogelijkheid’ zoals staatssecretaris Wiebes (Financiën) het noemt.

Om het belastingstelsel te kunnen vereenvoudigen wil Wiebes het pensioen in eigen beheer nu toch helemaal afschaffen, nadat hij eerder nog met alternatieven kwam.

Circa 150.000 dga’s reserveren gezamenlijk rond €2 miljard per jaar aan geld voor de oude dag in speciale pensioen-bv’s. Al het relevante financiële nieuws elke ochtend gratis in je mailbox? Meld hier aan