Nieuws/Financieel
450216
Financieel

Ruim een zesde meer winst voor Sligro

VEGHEL (AFN) - Groothandels- en supermarktbedrijf Sligro, eigenaar van onder meer Emté, heeft afgelopen jaar een nettowinst geboekt van 81 miljoen euro. Dat is ruim een zesde meer dan een jaar eerder. Het bedrijf profiteerde van kostenbesparingen en aanhoudend economisch herstel.

Zowel bij de groothandelsdivisie als bij de supermarkten zaten de verkopen afgelopen jaar in de lift. Zoals eerder deze maand al werd gemeld steeg de omzet met een kleine 4 procent tot 2,67 miljard euro. Ook voor 2016 voorziet Sligro op beide terreinen groei, geholpen door een nog altijd geleidelijk economisch herstel in Nederland.

De operationele winst (ebit) uit de groothandelsactiviteiten, goed voor ruim 68 procent van de totale omzet van Sligro, nam afgelopen jaar met ruim 7 procent toe tot 89 miljoen euro. De supermarkten realiseerden een ruime verdubbeling van de operationele winst tot 14 miljoen euro.

Vernieuwde winkelformule

Emté opende afgelopen jaar in Dieren zijn eerste vestiging volgens de vernieuwde winkelformule. Die wordt komend jaar breder geïntroduceerd, zowel in stenen winkels als online. Dat moet het bedrijf helpen de concurrentie beter te kunnen bijbenen.

Van de groothandelstak wordt verwacht dat die dit jaar opnieuw sterker zal groeien dan de concurrentie. Ook uitbreiding in België zal volgens Sligro een belangrijke bijdrage leveren aan een verdere omzetstijging.

De winst per aandeel over heel 2015 bedroeg 1,84 euro. Daarvan wil Sligro bijna twee derde (1,20 euro per aandeel) als dividend uitkeren aan de aandeelhouders. Dat is 0,10 euro meer dan vorig jaar. Na een tussentijdse uitkering van 0,40 euro resteert nog een slotdividend van 0,80 euro per aandeel.