450255
Financieel

Wall Street weet verlies terug te dringen

NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse effectenbeurzen wisten woensdag een flink deel van de eerdere koersdalingen weg te poetsen. Wel stonden de oliefondsen onder druk door almaar dalende olieprijzen.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 1,6 procent lager op 15.767 punten. De brede S&P 500 zakte 1,2 procent tot 1859 punten. De technologiebeurs Nasdaq verloor 0,1 procent op 4472 punten.

Amerikaanse olie noteerde 6,7 procent lager op 26,55 dollar per vat. Een vat Brentolie kostte 28,47 dollar, wat neerkomt op een daling van 0,9 procent. De oliefondsen op Wall Street kregen het daardoor te verduren. Zo verloren ExxonMobil en Chevron tot 2,6 procent.

Oliedienstverleners

Ook de oliedienstverleners moesten het ontgelden. Baker Hughes, Halliburton en Schlumberger moesten tot 3,3 procent inleveren.

Goldman Sachs zag de winst in het afgelopen kwartaal met bijna twee derde kelderen tot 765 miljoen dollar. Dat kwam door een schikking die de firma onlangs sloot over de verkoop van herverpakte rommelhypotheken in aanloop naar de financiële crisis. De koers van de bank zakte daardoor 0,7 procent.

Technologieconcern IBM boekte voor het vijftiende kwartaal op rij een omzetdaling en noteerde een lagere winst dan een jaar eerder, waarna het aandeel 4,4 procent in waarde zakte. De aanbieder van internettelevisie Netflix poetste een eerder koersverlies weg en steeg 1,2 procent.

Euro

Onlineberichtendienst Twitter steeg tussentijds 14 procent in waarde, na geruchten dat News Corp, het moederbedrijf van persbureau Dow Jones en zakenkrant The Wall Street Journal, een belang in het bedrijf zou hebben genomen. Nadat News Corp de geruchten weersprak, hield Twitter een plus van 4,2 procent over.

De euro was 1,0882 dollar waard, tegen 1,0908 dollar bij het Europese slot.