450263
Financieel

Economie Canada zucht onder lage olieprijs

OTTAWA (AFN) - De Canadese economie zal dit jaar aanzienlijk minder sterk groeien dan eerder gedacht, onder druk van de sterk gedaalde olieprijzen. De energiesector is goed voor 10 procent van de economie van het land.

De Canadese centrale bank denkt dat de groei dit jaar zal uitkomen op 1,4 procent, terwijl eerder op een vooruitgang met 2 procent werd gerekend. In het vierde kwartaal van 2015 kwam de economie naar verwachting tot stilstand. Hier werd in oktober nog een plus van 1,5 procent voorzien.

De centrale bank denkt dat de economie later dit jaar weer beter zal gaan draaien, onder meer geholpen door de aantrekkende Amerikaanse economie en de sterkere binnenlandse vraag. Verder is de rente al twee keer verlaagd om de economie te stimuleren. Vrijdag hield de bank de rente onveranderd op 0,5 procent.

De Canadese economie heeft flink te lijden onder de sterk gedaalde olieprijzen omdat daardoor de investeringen worden verlaagd. Canada behoort tot de belangrijkste producenten van olie- en schaliegas ter wereld en is de grootste olie-exporteur van de grote industrielanden van de G7. Ook heeft het land last van de fors lagere prijzen van andere grondstoffen.