Nieuws/Financieel
450309
Financieel

'Verantwoordelijke automobilist wél verzekerd bij code rood'

Automobilisten die de weg opgaan bij gevaarlijk winterweer, maken zich sneller schuldig aan roekeloos rijgedrag. Zij lopen dan het risico dat hun autoverzekeraar niet uitkeert bij schade. Maar bestuurders die hun gedrag en eventuele snelheid aanpassen aan de situatie en bijvoorbeeld ruime afstand tot hun voorganger houden, zijn ook bij code rood wel degelijk verzekerd.      

"Ook bij code rood zijn automobilisten gewoon verzekerd. Daar kan geen discussie over zijn", zegt Jaap Oudijk van verzekeraar Generali.  

"Anders is het wanneer iemand roekeloos rijdt. Dat is heel iets anders en daarvoor is op zich geen code rood nodig. Bij roekeloos rijden is sprake van een manier van rijden waar we met elkaar van zeggen: zo hoor je je niet te gedragen in het verkeer; dit is vragen om brokken. En dat doet zich bij code rood wel eerder voor", aldus Oudijk.

Verraderlijk

Generali raadt, evenals de ANWB, automobilisten trouwens af om bij code rood de weg op te gaan. In Noord-Nederland gold deze maand enkele dagen code rood wegens verraderlijke gladheid.