Nieuws/Financieel
450372
Financieel

Schikking drukt winst Goldman Sachs

NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse bank Goldman Sachs heeft de winst afgelopen kwartaal met bijna twee derde zien kelderen tot 765 miljoen dollar (700 miljoen euro). Dat komt door een schikking die de firma onlangs sloot over de verkoop van herverpakte rommelhypotheken in de aanloop naar de financiële crisis.

De deal met justitie drukte de winst in het vierde kwartaal met ruim 1,5 miljard dollar. De totale baten liepen met 5 procent terug tot 7,2 miljard dollar. Dat komt hoofdzakelijk door een daling van de inkomsten uit de obligatie-, valuta- en grondstoffenhandel.

De zakelijke tak, die bedrijven bijstaat en adviseert bij bijvoorbeeld beursgangen en overnames, deed wel goede zaken. Daar stegen de opbrengsten in het vierde kwartaal met ruim 7 procent tot 1,6 miljard dollar. Afgezien van de schikking lijken de resultaten de gemiddelde verwachtingen van analisten te overtreffen.

Schuldpapier

Goldman Sachs heeft in totaal ruim 5 miljard dollar opzij gezet voor boetes en schadevergoedingen aan gedupeerde klanten en beleggers. De bank verkocht tussen 2005 en 2007 schuldpapier dat gebaseerd was op te makkelijk verstrekte hypotheken. Dat leidde tot problemen toen in 2007 de Amerikaanse woningmarkt in zwaar weer terecht kwam en aflossingen op de onderliggende leningen opdroogden.

Ook veel andere financiële instellingen hielden zich bezig met de handel in dergelijke beleggingsproducten, waarvan de risico's zwaar werden onderschat. Dat was de belangrijkste oorzaak van de kredietcrisis die tussen 2007 en 2009 een spoor van vernieling trok door het wereldwijde bankenlandschap.