Nieuws/Financieel
450398
Financieel

Maersk ziet verbetering in containervervoer

DAVOS (AFN) - De Deense containervervoerder Maersk ziet dit jaar voorzichtige tekenen van herstel, na een jaar waarin de markt sterk leed onder overcapaciteit en een afzwakkende wereldhandel. Dat heeft topman Nils Smedegaard Andersen van moederbedrijf A.P. Møller-Maersk woensdag gezegd.

Volgens Smedegaard Andersen varen er wereldwijd nog altijd te veel containerschepen rond, maar lijkt aan de andere kant de vraag aan te trekken. ,,Momenteel zien wij de volumes wat toenemen'', zei hij. ,,Maar het is nog wel vroeg dag.''

Vooral in het containervervoer van Azië naar Europa voorziet Maersk een verbetering. Dat is volgens de topman logisch gezien de betrekkelijk lage koers van de euro en de zeer lage energieprijzen. Die geven de koopkracht en daarmee de consumptie in Europa een duwtje in de rug.

Graadmeter

,,In de basis gaan er een hoop dingen goed in de wereldeconomie'', aldus Smedegaard Andersen. Daarmee toonde hij zich flink optimistischer dan afgelopen november. Maersk kondigde toen aan tot en met 2017 minstens 4000 banen te zullen schrappen.

Maersk is 's werelds grootste containervervoerder en geldt dan ook als een graadmeter voor de wereldhandel. Het scheepvaartconcern is goed voor 15 procent van het wereldwijde vervoer van consumentenproducten over zee.