Nieuws/Financieel
450408
Financieel

Forse winst Damrak na ECB-steun

Het steunprogramma van $1140 miljard van de ECB wakkerde donderdagmiddag het optimisme onder beleggers aan. Beurzen sloten fors hoger in Europa. De eurodollar zakte onder de $1,15. De volatiliteit was terug. Oliefondsen koersten met winst, Philips werd koploper in de AEX, Gemalto verloor fors.

De AEX-index sloot 1,5% hoger op 447,8 punten. De Midkap-index won 0,8% op 658,5 punten.

Frankfurt eindigde met 1,3% in de plus, na een vlakke ochtend, Parijs steeg 1,5%, Londen won 1%.

Wall Street opende na het ECB-offensief verdeeld: de Dow Jones-index noteerde 0,1% hoger, de S&P500 stond licht in de plus.

Beleggers zagen in het obligatieopkoopprogramma dat ECB-president Mario Draghi de eerder gemelde steun van €1,140 biljoen bevestigde. ''De markt hecht waarde aan dit getal'', wijst analist Hans de Jong van Petercam.

Aandelen gesteund

''De omvang van het programma is beter, maar was vandaag niet erg verrassend meer'', zegt Stan Westerterp van vermogensbeheerder JNVB. ,,Institutionele partijen hebben nog veel onduidelijkheid over hoe dit programma in detail werkt. Maar met de hoeveelheid geld die nu in de markt wordt gepompt, kijken partijen nu hoe dit programma in detail wordt uitgewerkt, en zien ze dat de bodem van de aandelenmarkt nu wel is bereikt. Als je in aandelen zit, en je wilt eruit, dan heb je weinig aanleiding. De aandelenbeurzen zullen komend jaar weer gaan stijgen'', aldus Westerterp. ''Ik verwacht dat zowel retail- als particuliere beleggers instappen.''

Lees hier al het nieuws over het ECB-besluit.

De eurodollar werd 1,7% gedrukt door Draghi's woorden tot onder $1,15 bij $1,1417.

 

Brentolie steeg 0,2% naar $49,53. De Jong: ''Fugro, SBM Offshore, Vopak en ook Shell herstellen, ook omdat hier door de olieprijs door de dag heen geld te verdienen is. In de meeste andere sectoren wachten handelaren op het ECB-besluit'.'

Oliefondsen herstellen

Bij de Nederlandse hoofdfondsen belandden de oliegerelateerde bedrijven in de kopgroep, ondanks een lichte prijsdaling van het zwarte goud. SBM Offshore en bodemonderzoeker Fugro klommen 2,5% respectievelijk 2,9%.

Technologiebedrijf Philips verloor 2,6%.

Verzekeraar Aegon zakte op het rentebesluit 2%. ING naderde met 1,8% winst, Delta Lloyd won 1,3%.

Chipmachinemaker ASML won 2,4%. Theodoor Gilissen greep de gisteren gepresenteerde sterke jaarcijfers aan om het koersdoel tot €110 te verhogen onder handhaving van het koopadvies.

Digitaal beveiliger Gemalto verloor 2,7%, na door Goldman Sachs van de kooplijst te zijn gehaald. Het werd het slechts presterende aandeel in de Stoxx600. ''Beleggers krijgen nog weinig grip op het Franse bedrijf, in tijden dat beleggers zich terugtrekken, speelt dat soort sentiment ook mee'', zegt analist Hans de Jong van Petercam.

Dat gold ook voor de kabelmaatschappij Altice, aldus De Jong over het verlies door de dag. Het bedrijf herstelde desondanks sterk met 0,3% winst.

Randstad ging bovenin mee met 2,7% winst.

Fondsen in consumentengoederen presteerden zwakker. Heineken (-0,5%), Ahold (-0,03%) verloren. Maar Unilever won na verlies nog 1,6%. Boskalis Westminister (+0,9%) en metaalreus ArcelorMittal (+0,6%).

Imtech scoort weer

Bij de middelgrote fondsen ging Imtech met een plus van 9,2% aan kop, dankzij het binnenhalen van een omvangrijke opdracht van Volkswagen. De technisch dienstverlener is bovendien verlost van het sponsorcontract met HSV.

Sligro steeg met 1,8% tot nagenoeg het hoogste niveau in zeven jaar, doordat het groothandels- en supermarktconcern zich positief uitsprak voor dit jaar. Fagron onderin verloor 1,1%. Aperam won 4,7%.

Smallcap Galapagos krijgt een subsidie van €2,5 miljoen voor de ontwikkeling van nieuwe antibiotica en won 1,1%. Grootste dalers waren uitgever TMG (-2,5%) en bouwer Ballast Nedam (-2,4%).

Lees al het nieuws over beleggingen en beursfondsen in de DFT-nieuwsbrief.