Nieuws/Financieel
450599
Financieel

Chinees feestje kleurt Damrak groen

AMSTERDAM - In de serie stemmingswisselingen van het Damrak was dinsdag weer eens een positieve dag. Koopjesjagers stapten in de markt na een sterke sessie in China, waar beleggers hoopten op extra stimulans van de centrale bank. In Amsterdam was met name ArcelorMittal in trek. En Unilever werd beloond voor sterke kwartaalcijfers en gaf daarmee de AEX tegelijk een zet in de goede richting.

De AEX-index eindigde 1,4% hoger op 407,68 punten. Aan het begin van de middag reikte de graadmeter nog tot bijna 412 punten. De Midkap klom 2% naar 646,3 punten.

Elders in Europa stapten koopjesjagers ook in aandelen, die de afgelopen paar weken stevig terrein verloren. De indices van Frankfurt en Parijs wonnen respectievelijk 1,7% en 1,9%. Renault stoomde op naar 3,3% winst, ondanks een omvangrijke terugroepactie. In Frankfurt klom Zalando 5,2%. De webwinkel rapporteerde over het vierde kwartaal een omzetgroei van 30%.

Het positieve sentiment vond zijn oorsprong in China. Weliswaar bleek de economische groei daar in het vierde kwartaal licht te zijn vertraagd tot 6,8%, het enthousiasme op de Chinese beurzen was er niet minder om. Dat had mede te maken met de hoop op nieuwe stimuleringsmaatregelen. In de middag bleek dat de Chinese centrale bank zo'n €84 miljard in de markten pompt, maar dat is vooral om te voorkomen dat er tijdens het Chinees nieuwjaar te weinig liquiditeit in de markt is.

Nadat Wall Street gisteren de deuren gesloten hield, kwamen de Amerikaanse beurzen vandaag redelijk goed uit de startblokken. Al snel zakten de winsten echter een beetje in. Rond het sluiten van de handel in Amsterdam stonden de S&P500 en de Dow Jones-index zo'n 0,8% hoger.

Banken rapporteren

De kwartaalcijfers die voor de openingsbel in New York naar buiten kwamen waren over het algemeen een positieve verrassing. Zo versloegen de financiële reuzen Bank of America en Morgan Stanley de verwachtingen met hun resultaten. Luchtvaartmaatschappij Delta wist een verlies om te buigen in een ruime winst in het afgelopen kwartaal, maar de resultaten waren toch onder de verwachting.

Ook vorige week wisten diverse Amerikaanse banken de verwachtingen al te overtreffen. Toch kregen die cijfers over het algemeen een vrij lauwe ontvangst op de markten. "De verwachtingen voor de kwartaalcijfers in de VS zijn niet al te hooggespannen, er wordt een winstdaling van 7% verwacht over het vierde kwartaal", merkte beleggingsstrateeg Simon Wiersma (ING Investment Office) op. "Het is dus niet al te ingewikkeld om de verwachtingen te verslaan. Daarom focussen beleggers zich toch vooral op de vooruitzichten van al die banken. En die zien logischerwijs wel de nodige 'uitdagingen' voor de toekomst."

En beleggers reageren daar weer wat flauwtjes op, aldus Wiersma. "Gezien de omstandigheden kun je als bedrijf niet al te enthousiast zijn, en dat hebben beleggers wel nodig om echt vertrouwen te krijgen. Nu blijven de zorgen over opkomende markten en de mogelijke gevolgen voor ontwikkelde markten boven de markt hangen. Terwijl we de negatieve gevolgen voor ontwikkelde markten nog niet zien in bijvoorbeeld het consumentenvertrouwen. En ook een bedrijf als Unilever haalt de groei nog steeds vooral uit opkomende markten."

'Op de handen zitten'

"We zijn blij met de opluchting in de markt, maar het is nog veel te vroeg om daar verregaande conclusies aan te verbinden", zegt beleggingsadviseur Rein Schutte (Indexus). "De twijfel is nog steeds niet uit de markt, daarvoor zijn de bewegingen te heftig geweest. Er is ook een soort kopersstaking, de handelsvolumes in aandelen zijn nog altijd niet supergroot. Er zullen wel daghandelaren en andere partijen zijn die de daling wat opvangen met kooporders, maar na een paar procenten stijging zullen zij ook al snel denken: ik gooi het er weer uit. Daardoor is de stijging ook beperkt denk ik."

Verder houden partijen zich vooral kalm, verwacht Schutte. "Iedereen kruipt richting consensus. Het is, gegeven de heftige bewegingen, niet de tijd om de held uit te gaan hangen met gewaagde posities. Ik denk dat veel partijen op hun handen blijven zitten en het even aankijken, uit angst om nu een positie in te nemen waar je op korte termijn weer op terug moet komen."

Delicaat evenwicht

Ook Wiersma denkt dat de markten beweeglijk zullen blijven de komende tijd. Het is een delicaat evenwicht dat de markten momenteel moeten houden, zegt de ING'er, tussen de valuta van opkomende markten, de grondstoffenprijzen en de acties van de Chinese centrale bank. "Dat hangt allemaal met elkaar samen. Als de grondstoffenprijzen stabiliseren of iets stijgen kunnen ook de munten van opkomende markten herstellen. En als de Chinese centrale bank dan geen gekke dingen doet kunnen de financiële markten wat kalmeren. Maar met name China is een erg onvoorspelbare factor. Het onvoorspelbare gedrag van de Chinese bank is ook voor een groot deel de veroorzaker van de onrust op de markten. Daar ligt ook de sleutel om het op te lossen."

Wiersma vervolgt: "Ik heb zeker niet de overtuiging dat dit nu het 'omkeermoment' is en dat de beurzen vanaf hier alleen nog maar omhoog kunnen gaan. Daarvoor moet er eerst duidelijker worden dat de groeivertraging in opkomende markten geen of weinig nadelige effecten heeft op de VS en op de eurozone."

De ING-strateeg haalt ook nog de staatsfondsen van olieproducenten aan. "Die fondsen hebben overtollige inkomsten geïnvesteerd toen de olieprijs hoog was. En nu die prijs fiks is gedaald, hebben die landen geld nodig om de kosten te dekken of om de begroting op orde te krijgen. Die zijn dus ook aan het verkopen, zo zijn de berichten."

Loskoppelen

De afgelopen jaren hebben de centrale bankiers de markt gestuurd. "Maar de Amerikaanse Federal Reserve zit nu op een verkrappingsbeleid, waardoor het beleid met Europa uit elkaar gaat lopen", zegt Schutte. "En China heeft ook voor onrust gezorgd door op communicatiegebied niet al te handige teksten, zal ik maar zeggen. Nu moeten de markten zich loskoppelen van de centrale banken en dat lukt nog niet zo goed."

Misschien heeft de markt de hoop voor een deel gevestigd op de Europese Centrale Bank, die komende donderdag met een rentebesluit komt, zegt Schutte. "Wellicht dat de ECB nog een stap kan zetten."

Wat enige rust zou kunnen brengen op de markten, is meer duidelijkheid van de centrale banken over het beleid dat ze dit jaar willen voeren, zegt Schutte. "Maar binnen die organen zie je ook verdeeldheid. Het zal daardoor lastig zijn om met één mond te spreken."

Wiersma denkt dat de ECB zijn kruit droog zal houden donderdag. Hij wijst ook op het maandelijkse onderzoek naar kredietverlening in de eurozone dat de ECB vandaag naar buiten bracht. "De hoeveelheid leningen is gegroeid en de leenvoorwaarden zijn ook soepeler geworden. Als de hoeveelheid kredieten toeneemt, zie je ook vaak dat de bedrijfsinvesteringen toenemen. En dat ontbrak nog een beetje in Europa. Al met al lijkt het erop dat het ECB-beleid zijn vruchten begint af te werpen. ECB-voorzitter Draghi heeft dus eigenlijk geen argumenten om extra stimulering af te kondigen. Zeker omdat hij bij de vorige vergadering in feite is teruggefloten."

Dividend

"Normaal zou je je hoop vestigen op bedrijfscijfers, maar ik denk dat die ook niet al te veel steun gaan geven", zegt Schutte. "Bestuursvoorzitters zullen ook niet zeggen: 'zet je zorgen overboord, alles gaat goed'. Die houden ook een slag om de arm en zullen wijzen op onzekerheid. Wel zullen sommige bedrijven wellicht als teken van vertrouwen de inkoop van eigen aandelen doorzetten of wat aan het dividend doen. Daardoor kun je in individuele namen wel positieve impulsen zien."

Beleggers moesten veel macronieuws verwerken. Het IMF verlaagde zijn groeiverwachting. In Europa bleek dat het inflatiecijfer voor de hele eurozone in december licht is gestegen. Het Duitse ZEW-cijfer - een index met verwachtingen voor de komende drie tot zes maanden - toonde een stevige afname van vertrouwen bij Duitse beleggers.

De prijs van Brent-olie herstelde met 1,5% tot circa $29,40 per vat bij de slotbel in Amsterdam. Veel herstel zit er echter niet in dit jaar, meent energieagentschap IEA in een vooruitblik. De oliemarkt blijft zeker tot het eind van het jaar overspoeld worden met olie, aldus het IEA.

Unilever smaakmaker

Bij de Nederlandse hoofdfondsen ging staalproducent ArcelorMittal aan kop met een plus van 5,8% op €3,33. Mijnbouwer Rio Tinto liet weten dat het bedrijf dit jaar rustiger aan doet met de ijzerertsproductie. De productie stijgt dit jaar waarschijnlijk met 4%, tegenover 11% vorig jaar. De lagere groei is een reactie op de dalende prijzen. Vandaag zaten de prijzen van grondstoffen juist weer in de lift, en dat hielp de hele sector vooruit. Rio Tinto zelf stond in Londen 1,4% in het groen, terwijl collega-mijnbouwers Anglo American (+2,4%) en BHP Billiton (+2,7%) het ook prima deden.

Digitaal beveiliger Gemalto volgde Arcelor in de AEX met een winst van 3,6% op €56,42, geholpen door het binnenhalen van een Finse order.

Voedings- en wasmiddelenproducent Unilever koerste 3% hoger op €38,61. Vooral de versnelling van de omzetgroei in het vierde kwartaal viel goed bij beleggers.

Het herstel van de olieprijzen hielp Shell aan een vooruitgang van 1% op €17,93. AkzoNobel klom 1,4% naar €57,82 nadat het de partner in een joint venture voor de productie van waterstofperoxide had uitgekocht.

Verzekeraar Aegon, die zijn zakelijke schadeportefeuille afstoot, klom 1,6% naar €5,18.

Wolters Kluwer bleef met 0,5% verlies op €29,34 behoorlijk achter bij de index. Dat had te maken met een herhaald verkoopadvies van Goldman Sachs.

Besi in trek

Bij de middelgrote fondsen ging chipbedrijf Besi aan kop, met 4,3% winst op €16,84. SBM Offshore volgde met een plus van 4% op €10,69. BAM werd 3,9% hoger gezet en sloot op €4,78. De Europese Investeringsbank heeft een lening verstrekt voor een Duits wegenproject waar de bouwer bij betrokken is.

Biotechnologiebedrijf Galapagos, dat een mijlpaalbetaling van partner AbbVie ontving, won 3,7% op €48,26. Theodoor Gilissen-analist Jos Versteeg sprak van een mooi instapmoment bij het bedrijf.

Overnameprooi TenCate stond 2,3% in het groen op €25,65. Grootaandeelhouder Van Herk heeft zijn 3,2%-belang aangeboden voor het nieuwe bod van investeeder Gilde.

Fagron zakte na een hogere opening weg naar een verlies van 0,1% op €6,85. De medisch toeleverancier zou van plan zijn nieuwe aandelen bij zijn grootaandeelhouders te plaatsen, zo meldt De Telegraaf.

Smallcap Heijmans werd 2% hoger verhandeld en sloot op €7,07. Een Duitse dochter van de bouwer heeft een klus binnengehaald in Hamburg.

Elke ochtend al het relevante nieuws in je mailbox? Meld je hier aan