Nieuws/Financieel
450856
Financieel

Speculatie op staatssteun stuwt beurzen China

PEKING (AFN) - De Chinese aandelenbeurzen tekenden dinsdag de sterkste stijging in twee maanden op. Het vermoeden van beleggers dat staatsfondsen steunaankopen deden gaf een impuls aan de handel. Daarnaast leidde een zwakker dan verwachte economische groei tot hoop op extra maatregelen om de tweede economie van de wereld aan te jagen.

De hoofdindex in Shanghai steeg tegen het eind van de handesdag bijna 3 procent en de graadmeter in Shenzhen ging 2,9 procent vooruit. De koersen van China Communications Construction en China Railway stegen met de dagelijkse limiet en waren derhalve de sterkste stijgers.

De Chinese economie bleek vorig jaar met 6,9 procent gegroeid, aldus de autoriteiten. In het vierde kwartaal kwam de groei uit op 6,8 procent.

Ook elders in Azië was de stemming positief. Zo sloot de Nikkei-index in Tokio met een winst van 0,5 procent op 17.048,37 punten. De Kospi-index in Seoul steeg 0,6 procent en de All Ordinaries in Sydney won 0,9 procent. De Hang Seng in Hongkong stond in de middaghandel 1,5 procent in de plus.