Nieuws/Financieel
451345218
Financieel

Verlies voor Damrak, winstneming in tech

Het Damrak sloot woensdag met klein verlies. Beleggers wachtten op het Amerikaanse rentebesluit ’s avonds. Damrak-zwaargewicht ASML en ASMI waren toonbeeld van de verzwakkende tech-sector. Adyen koerste bovenin de AEX als winnaar met Heineken. Fugro zag zijn winstknal van vanochtend krimpen.

De AEX-index eindigde 0,4% lager op 564,11 punten. De AMX daalde bij de slotbel met 0,1% naar 774,12 punten.

De koersenborden in Londen (+0,3%), Parijs (+0,6%) en Frankfurt (-0,2%) lieten bij het slot een verdeeld beeld zien.

De beurzen in New York openden hoger. De Dow Jones steeg 0,4%, de S&P 500 dikte met 0,7% aan en de technologiezware Nasdaq boekte hier 1,1% winst. Chipmaker AMD won 12%.

De euro steeg 0,3% tot €1,17545. Goud daalde 0,2%, Brent-olie steeg 1,1% tot $44 per vat.

Rentebesluit in VS

Fed-voorzitter Powell laat vanavond de rente vrijwel zeker onveranderd: 0,00% tot 0,25%. Het discontotarief zou 0,25% blijven. De markt zoekt richting in Powells toelichting. Het rentetarief krijgt zijn neerslag op bankaandelen, stelt Corné van Zeijl (Actiam):

De centrale bankier Powell wacht waarschijnlijk ook af met wat voor steunmaatregelen Washington op de proppen komt. In het Amerikaanse Congres wordt nog koortsachtig overlegd over een nieuw steunplan voor de economie.

,,Dat steunpakket is cruciaal”, zegt strateeg Van Zeijl van Actiam. ,,Komt er geen deal, dan betekent dat minder inkomen voor consumenten, die gemiddeld al veel schuld hebben. Ze zullen minder uitgeven. En die consument was al fors minder gaan besteden. Niet vanwege de opgelegde lockdowns, maar omdat ze zichzelf beperking opleggen door veel minder vaak naar restaurants te gaan, minder te reizen, minder uit te geven.”

Een voorbode was de Conference Board Consumer Confidence Index-index van dinsdag: die daalde van 106,1 punten in juni to 91,5 deze maand. „Dat is dramatisch slecht”, aldus Van Zeijl. „De angst gaat echt invloed krijgen op de Amerikaanse economie.”

Cees Smit van broker Today’s Group ziet op de beurzen een draai naar zogeheten waardeaandelen. „De markt zet wel langetermijntoppunten neer. In de cijfers van ASML, ASMI en Besi zag je dat de verwachtingen erg hooggespannen zijn. Het is moeilijk daaraan te blijven voldoen. We zien een keer van beleggingen in groeiaandelen naar waardeaandelen. Zo’n recent herstel van Unilever, dat ineens 8% wint en vandaag weer, naast de cijfers van Aalberts en AMG - die aandelen zijn interessant. In die bedrijven lijkt het ergste achter de rug.”

Miljardenafschrijving Santander

Banken rekent Smit daar inmiddels ook toe. De resultaten van Barclays, Deutsche Bank en Banco Santander zijn wellicht nog niet optimaal, zegt hij. ,,Maar ze blijven tot de tweede coronagolf zijn werking krijgt absoluut interessant.”

Het Spaanse Banco Santander schreef evenwel bijna €13 miljard af vanwege de coronacrisis. Deutsche Bank heeft op haar beurt in het tweede kwartaal €761 miljoen apart gezet om verliezen op slechte leningen op te vangen. Dat is de grootste voorziening in elf jaar, maar iets minder dan de bank in juni had aangekondigd. De Britse bank Barclays zette 1,6 miljard pond opzij in het tweede kwartaal, waar analisten rekening hielden met 1,4 miljard pond.

In de AEX werden de winnaars aangevoerd door betalingsverwerker Adyen (+2,3%). Brouwer Heineken volgde met 1,7% toename, zorgtechnologieconcern Philips steeg 1,7%.

Het voedings- en wasmiddelenconcern Unilever (+1,3%) kreeg een koopadvies van de bank Société Générale, met een koersdoel van €61.

ASMI was de grootste daler onder de hoofdfondsen met een val van 7,4%. De chipmachinefabrikant uit Almere is dit jaar een van de best renderende aandelen in de AEX, maar de kwartaalcijfers van het bedrijf vielen beleggers tegen. Ook de belofte dat ASMI in 2020 sneller blijft groeien dan de markt, maakte geen indruk.

Chipmachinemaker ASML sloot 4,4% lager. Zakenbank UBS verlaagde haar beleggingsadvies naar ’houden’, bij een koersdoel van €340.

Financiële instellingen als ABN Amro (-2%), ING (-1%) en Aegon (-1%) trokken het resultaat ook omlaag.

Koerssprong Fugro

In de AMX won Altice aan kop 3,9% bij de slotbel. Fugro verloor kracht: de bodemonderzoeker maakte eerst een koerssprong van 6,6% om ’s middags terug te zakken tot 0,3% winst.

Fugro had afgelopen kwartaal last van de neergang van de olie- en gasmarkt en maatregelen vanwege het coronavirus. Daar stond groei van opdrachten voor windparken op zee tegenover.

Roestvrijstaalproducent Aperam (+2,5%) kampte afgelopen kwartaal met het stilleggen van fabrieken en een zwakkere vraag vanuit de auto-industrie door de virusuitbraak. Het zag de omzet en het bedrijfsresultaat dalen. Aperam had al gewaarschuwd voor een lagere winstgevendheid. Volgens JPMorgan Cazenove is de ebitda boven verwachting. Aperam zegt dat de vraag aantrekt, maar die ligt nog flink onder het normale niveau.

Onderin stond Pharming met 2,8% verlies achter ingenieursbureau Arcadis (-2,8%) en verlichtingsbedrijf Signify (-3,7%).

Vopak (-1,2%) liet weten dat de opslagtanks voor olie in de eerste jaarhelft voller waren vanwege de lagere olieprijzen. Door het grote aanbod op de oliemarkt was er veel vraag naar opslagcapaciteit terwijl handelaren ook olie opslaan in afwachting van hogere prijzen. De opslagtanks van het bedrijf waren voor 88% gevuld tegen 84% in de eerste helft van vorig jaar. Vopak heeft goede vooruitzichten, oordeelt ING-analist Quirijn Mulder, die al een koopadvies had.

Smallcapfonds AMG (+2,5%) zag de omzet en het bedrijfsresultaat in het tweede kwartaal fors afnemen. Volgens de metalenspecialist stonden door de coronacrisis de verkoopvolumes en prijzen flink onder druk. AMG heeft de bodem nu wel bereikt, aldus ING-analisten.

Het lokaal genoteerde Fastned (+0,4%) liet weten ruim €13 miljoen te hebben opgehaald met de uitgifte van obligaties. Daarnaast hebben investeerders €2,7 miljoen aan schuldpapier uit eerdere uitgiften verlengd bij de uitbater van snellaadstations voor elektrische auto’s.

Wilt u elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws via de mail ontvangen? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.